5 diagrame care explică pandemia coronavirusului

duminică, martie 15th, 2020
Izbucnirea Covid-19, o boală cauzată de coronavirus, care a avut originea în Wuhan, China și, de atunci, s-a răspândit în cea mai mare parte a lumii, este una dintre cele mai grave crize de sănătate publică din decenii. S-a răspândit mult mai mult decât a făcut Ebola în 2014, iar Organizația Mondială a Sănătății a numit-o pandemie.

Izbucnirea Covid-19, o boală cauzată de coronavirus, care a avut originea în Wuhan, China și, de atunci, s-a răspândit în cea mai mare parte a lumii, este una dintre cele mai grave crize de sănătate publică din decenii. S-a răspândit mult mai mult decât a făcut Ebola în 2014, iar Organizația Mondială a Sănătății a numit-o pandemie. Urmărirea lui Johns Hopkins merită marcată cu numărul de cazuri în SUA și în întreaga lume pe măsură ce criza progresează.

Situația de pe teren evoluează incredibil de rapid și este imposibil de sintetizat tot ceea ce știm în diagrame curate și inteligibile. Știm însă un pic despre cât de rău este focarul, ce face boala și cum va arăta controlul și, în final, sfârșitul focarului.

Ținând cont de acestea, iată nouă diagrame care ajută la explicarea crizei de coronavirus Covid-19.

1) Virusul se răspândește rapid

Caseta Covid-19 a crescut rapid zi de zi, dar iată că lucrurile au stat până la 13 martie. Multe dintre cazurile raportate sunt încă din vârful anterior din China. În timp ce numărul de noi cazuri în China a scăzut, numărul de noi cazuri internaționale este în creștere, ceea ce indică faptul că epicentrul problemei s-a mutat din China în noi locuri precum Europa și Statele Unite.

 

2) Cunoașteți simptomele

Simptomele de Covid-19 variază de la caz la caz, dar cele mai frecvente din China, din datele din februarie, sunt febra și tusea uscată (care se observă fiecare în majoritatea cazurilor), oboseală și spută (termenul tehnic pentru mucus gros decoltat din tractul respirator).

Dacă aveți febră și tuse uscată, acesta ar putea fi un motiv bun pentru a contacta un profesionist în sănătate și pentru a vă testa testat, dacă este posibil.

 

3) Ratele de deces în China au scăzut în timp

Rata nu a scăzut singură; China a luat măsuri drastice, chiar autoritare, pentru a bloca zonele afectate și a conține virusul răspândit, astfel încât sistemul medical să nu fie copleșit.

Covid-19 nu este așa. Până în prezent, decesele din China au fost concentrate în rândul adulților mai în vârstă, care au sisteme imunitare mai slabe în medie decât persoanele tinere și au o rată mai mare de boli cronice. Persoanele de toate vârstele cu afecțiuni medicale cronice sunt, de asemenea, la un risc mai mare. Riscul de deces este real și pentru tineri, dar persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscurilor.

5) Aceasta este mult mai severă decât o gripă obișnuită

Este tentant să comparăm Covid-19 cu o boală mai familiară: gripa sezonieră. La urma urmei, gripa are și simptome ușoare pentru majoritatea oamenilor și poate fi periculoasă și letală în rândul populațiilor vulnerabile, precum vârstnicii. Președintele Trump chiar a făcut această comparație recent.

Dar, după cum arată datele despre cazurile de fatalitate, nu există nicio comparație reală. Aproximativ 6% dintre persoanele de 60 de ani sau mai mari infectate cu Covid-19 mor, conform datelor din China pe care le avem până acum; adică de peste șase ori rata mortalității în SUA pentru persoanele în vârstă infectate cu gripa. Rata totală de deces Covid-19 poate fi de 12 până la 24 de ori rata mortalității gripei. (Estimările pentru rata de fatalitate pentru Covid-19 variază și variază în funcție de regiune în funcție de răspunsul la focar.)

 

 

 

 

 


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.