Oamenii de știință chinezi aflați în fața focarei bolii coronavirus din 2019 (COVID-19) nu au fost deosebit de accesibili pentru mass-media străine. Mulți au fost copleșiți încercând să le înțeleagă epidemia și să o combată, și nu au răspuns la solicitările mass-media, în special din partea jurnaliștilor din afara Chinei.

Oamenii de știință chinezi aflați în fața focarei bolii coronavirus din 2019 (COVID-19) nu au fost deosebit de accesibili pentru mass-media străine. Mulți au fost copleșiți încercând să le înțeleagă epidemia și să o combată, și nu au răspuns la solicitările mass-media, în special din partea jurnaliștilor din afara Chinei.

Știința a încercat să intervieveze George Gao, directorul general al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), timp de 2 luni. Săptămâna trecută a răspuns.

Gao supraveghează 2000 de angajați – o cincime din personalul centrelor din SUA pentru controlul și prevenirea bolilor – și rămâne el însuși un cercetător activ. În ianuarie, el a făcut parte dintr-o echipă care a făcut prima izolare și secvențiere a sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2), virusul care provoacă COVID-19. El a fost co-autor de două articole citite pe scară largă publicate în The New England Journal of Medicine (NEJM) care au furnizat unele dintre primele epidemiologie detaliate și caracteristici clinice ale bolii și a publicat alte trei lucrări despre COVID-19 în The Lancet.

Echipa sa a furnizat, de asemenea, date importante unei comisii comune între cercetătorii chinezi și o echipă de oameni de știință internaționali, organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a scris un raport reper după ce a vizitat țara pentru a înțelege răspunsul la epidemie.

Mai întâi instruit ca medic veterinar, Gao a câștigat ulterior un doctorat. în biochimie la Universitatea din Oxford și a făcut postdocuri acolo și la Universitatea Harvard, specializată în imunologie și virologie. Cercetările sale sunt specializate în virusuri care au membrane lipidice fragile numite plicuri – un grup care include SARS-CoV-2 – și modul în care acestea intră în celule și se deplasează între specii.

Gao a răspuns întrebărilor Science de-a lungul mai multor zile, prin intermediul textului, mesajelor vocale și al conversațiilor telefonice. Acest interviu a fost editat pentru scurtitudine și claritate.

Î: Ce pot învăța alte țări din modul în care China a abordat COVID-19?

R: Distanțarea socială este strategia esențială pentru controlul oricăror boli infecțioase, mai ales dacă sunt infecții respiratorii. În primul rând, am folosit „strategii non-farmaceutice”, deoarece nu aveți inhibitori sau medicamente specifice și nu aveți niciun vaccin. În al doilea rând, trebuie să vă asigurați că izolați orice cazuri. În al treilea rând, contactele strânse ar trebui să fie în carantină: petrecem mult timp încercând să găsim toate aceste contacte apropiate și să ne asigurăm că sunt în carantină și izolate. În al patrulea rând, suspendați adunările publice. A cincea, restricționează mișcarea, motiv pentru care ai un blocaj, cordon sanitaire în franceză.

Î: Blocarea în China a început la 23 ianuarie la Wuhan și a fost extinsă în orașele vecine din provincia Hubei. Alte provincii din China au avut opriri mai puțin restrictive. Cum a fost coordonat toate acestea și cât de importanți erau supraveghetorii „supraveghetorii” din eforturile din cartiere?

R: Trebuie să aveți înțelegere și consens. Pentru asta ai nevoie de conducere foarte puternică, la nivel local și național. Ai nevoie de un supraveghetor și coordonator care lucrează îndeaproape cu publicul. Supraveghetorii trebuie să știe cine sunt contactele apropiate, cine sunt cazurile suspecte. Supraveghetorii din comunitate trebuie să fie foarte atenți. Sunt cheie.

Î: Ce greșeli fac alte țări?

R: Marea greșeală din SUA și Europa, în opinia mea, este că oamenii nu poartă măști. Acest virus este transmis prin picături și contact strâns. Picăturile joacă un rol foarte important – trebuie să purtați o mască, deoarece, atunci când vorbiți, întotdeauna ies picături din gură. Multe persoane au infecții asimptomatice sau presimptomatice. Dacă poartă măști de față, poate preveni scăderea picăturilor care transportă virusul să scape și să infecteze pe alții.

Î: Cum rămâne cu alte măsuri de control? China a făcut uz agresiv de termometre la intrările în magazine, clădiri și stații de transport public, de exemplu.

A: Da. Oriunde te duci în China, există termometre. Trebuie să încercați să luați temperaturile oamenilor cât de des puteți să vă asigurați că cine are febră ridicată rămâne.

Și o întrebare deosebit de importantă este cât de stabil este acest virus în mediu. Deoarece este un virus învăluit, oamenii cred că este fragil și deosebit de sensibil la temperatura suprafeței sau la umiditate. Dar atât din rezultatele americane, cât și din studiile chineze, se pare că este foarte rezistent la distrugere pe unele suprafețe. Poate supraviețui în multe medii. Trebuie să avem răspunsuri bazate pe știință aici.

Î: Persoanele care s-au testat pozitiv în Wuhan, dar au avut doar boli ușoare, au fost trimise în izolare în instalații mari și nu li s-a permis să aibă vizite de la familie. Este ceva ce ar trebui să țină cont de alte țări?

R: Persoanele infectate trebuie să fie izolate. Asta ar trebui să se întâmple peste tot. Puteți controla COVID-19 numai dacă puteți elimina sursa infecției. Acesta este motivul pentru care am construit spitale modul și am transformat stadioane în spitale.

Î: Există multe întrebări despre originea focarului din China. Cercetătorii chinezi au raportat că primul caz datează de la 1 decembrie 2019. Ce credeți despre raportul din South China Morning Post care spune că datele guvernului chinez arată că au existat cazuri în noiembrie 2019, cu primul la 17 noiembrie ?

R: Nu există dovezi solide care să spună că am avut deja grupuri în noiembrie. Încercăm să înțelegem mai bine originea.

Î: Funcționarii din domeniul sănătății Wuhan au conectat un număr mare de cazuri la piața de fructe de mare din Huanan și l-au închis la 1 ianuarie. Presupunerea a fost că un virus a sărit la oameni de la un animal vândut și posibil măcinat pe piață. Dar în lucrarea dvs. din NEJM, care includea un aspect retrospectiv pentru cazuri, ați raportat că patru dintre cele cinci persoane infectate mai devreme nu aveau legături cu piața fructelor de mare. Credeți că piața fructelor de mare a fost un loc probabil de origine sau este o distragere – un factor de amplificare, dar nu sursa inițială?

R: Aceasta este o întrebare foarte bună. Lucrezi ca un detectiv. Încă de la început, toată lumea a crezut că originea este piața. Acum, cred că piața ar putea fi locul inițial sau ar putea fi un loc în care virusul a fost amplificat. Deci este o întrebare științifică. Există două posibilități.

Î: China a fost, de asemenea, criticată pentru că nu a distribuit imediat secvența virală. Povestea despre un nou coronavirus a apărut în The Wall Street Journal pe 8 ianuarie; nu a venit de la oamenii de știință ai guvernului chinez. De ce nu?

R: Asta a fost o idee foarte bună din The Wall Street Journal. OMS a fost informat despre secvență și cred că timpul dintre apariția articolului și distribuirea oficială a secvenței a fost poate de câteva ore. Nu cred că este mai mult de o zi.

Î: Dar o bază de date publică cu secvențe virale a arătat ulterior că prima a fost transmisă de cercetătorii chinezi la 5 ianuarie. Deci, au fost cel puțin 3 zile în care trebuie să știți că a existat un nou coronavirus. Acum nu va schimba cursul epidemiei, dar să fim sinceri, s-a întâmplat ceva despre raportarea secvenței în public.

R: Nu cred. Am împărtășit informația cu colegii științifici prompt, dar aceasta a implicat sănătate publică și a trebuit să așteptăm ca factorii de decizie să o anunțe public. Nu doriți ca publicul să intre în panică, nu? Și nimeni din nicio țară nu ar fi putut prezice că virusul ar provoca o pandemie. Aceasta este prima pandemie noninfluenza vreodată.

Î: Abia la 20 ianuarie, oamenii de știință chinezi au spus oficial că există dovezi clare despre transmiterea de la om la om. De ce crezi că epidemiologii din China au avut atât de multe dificultăți în a vedea că se întâmplă?

R: Date epidemiologice detaliate nu erau încă disponibile. Și ne confruntam cu un virus foarte nebun și ascuns încă de la început. Același lucru este valabil și în Italia, în alte părți din Europa și în Statele Unite: De la început oamenii de știință, toată lumea s-a gândit: „Ei bine, este doar un virus”.

Î: Răspândirea în China s-a redus la o rampă, iar noile cazuri confirmate sunt în principal persoane care intră în țară, corect?

A: Da. În momentul de față, nu avem nicio transmisie locală, dar problema Chinei este acum cazurile importate. Atât de mulți călători infectați vin în China.

Î: Dar ce se va întâmpla când China va reveni la normal? Credeți că s-au infectat destui oameni, astfel încât imunitatea la efective va menține virusul la atingere?

R: Cu siguranță încă nu avem imunitate la efective. Dar așteptăm rezultate mai definitive din testele de anticorpi care ne pot spune câte persoane au fost infectate cu adevărat.

Î: Deci, care este strategia acum? Cumpărați timp pentru a găsi medicamente eficiente?

R: Da – oamenii de știință lucrează atât la vaccinuri, cât și la medicamente.

Î: Mulți oameni de știință consideră că remdesivirul este cel mai promițător medicament care este testat acum. Când credeți că studiile clinice din China cu medicamentul vor avea date?

R: În aprilie.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.