BBC: Când se va termina epidemia și viața se va întoarce la normal?

vineri, martie 20th, 2020
Locuri care până acum zumzăiau de viață au devenit orașe fantomă cu restricții masive impuse stilului nostru de viață - de la carantină, școli închise până la restricții de călătorie și interzicerea întâlnirilor publice.
Image: © Profimedia Images

Este un răspuns global fără precedent la o boală. Dar se va încheia și ne vom putea lua viața înapoi?, se întreabă James Gallagher, corespondentul specializat pe Sănătate și Știință al BBC.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că speră ca Regatul Unit să învingă epidemia coronavirus în următoarele 12 săptămâni.

Dar chiar dacă numărul de cazuri de persoane bolnave începe să scadă în următoarele trei luni, vom fi încă departe de finalul crizei.

Este clar că închiderea forțată a unor mari părți din societate nu este sustenabilă pe termen lung, pagubele economice și sociale ar fi catastrofale.

Ceea ce le trebuie țărilor este un „exit strategy” – un mod de a ridica restricțiile și de a reintra în normal.

Dar coronavirusul nu va dispărea.

Dacă ridici restricțiile care țin virusul sub control, atunci cazurile de îmbolnăvire se vor întoarce inevitabil.

„Avem o mare problemă în a ști cum ieșim din situația asta”, spune Mark Woolhouse, un profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh.

Nu e vorba doar de Marea Britanie, nicio țară nu are exit strategy.

Este o uriașă provocare științifică și socială.

Sunt trei feluri în care putem ieși din această criză

1. Vaccinarea

2. Imunizarea naturală a unui număr suficient de mare de oameni

3. Sau schimbarea definitivă a stilului nostru de viață și a societății.

Fiecare dintre acestea ar reduce posibilitatea ca virusul să se răspândească.

Vaccinul – la o distanță de 12-18 luni

Un vaccin ar oferi imunitate și siguranță că oamenii nu se îmbolnăvesc dacă sunt expuși la virus.

Imunizarea a aproximativ 60% in populație ar duce la imposibilitatea creării unei epidemii – acesta este conceptul cunoscut sub numele de imunitate de masă.

În aceste zile a fost testat primul vaccin experimental în SUA, pe prima persoană, după ce oamenii de știință au primit permisiunea de a încălca regulile și de a testa vaccinul mai întâi pe animale.

Cercetările pentru un vaccin au loc cu o viteză fără precedent, dar nu există nicio garanție că vor avea succes și că vor oferi imunitate colectivă.

Cel mai probabil, un vaccin este la distanță de 12-18 luni, dacă toate lucrurile merg bine. Este un timp foarte lung de așteptat în condițiile în care omenirea se confruntă cu restricții sociale fără precedent în timp de pace.

”Să aștepți un vaccin nu este o strategie”, a spus profesorul Woolhouse pentru BBC.

Sursa: digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.