Când va fi gata un vaccin contra coronavirusului?

duminică, martie 15th, 2020
Studiile umane vor începe în aprilie - dar chiar dacă merg bine, există multe bariere înainte ca imunizarea globală să fie posibilă

Vaccin coronavirus?

Studiile umane vor începe în aprilie – dar chiar dacă merg bine, există multe bariere înainte ca imunizarea globală să fie posibilă

Chiar și la cele mai eficiente – și draconice – strategiile de retenție au încetinit răspândirea bolii respiratorii Covid-19. Cu Organizația Mondială a Sănătății care declară în sfârșit o pandemie, toți ochii au apelat la perspectiva unui vaccin, deoarece doar un vaccin poate împiedica oamenii să se îmbolnăvească.

Aproximativ 35 de companii și instituții academice se pregătesc să creeze un astfel de vaccin, dintre care cel puțin patru au deja candidați pe care le-au testat la animale. Primul dintre acestea – produs de firma de biotehnologie Moderna – cu sediul în Boston, va intra în studii umane în aprilie.

Tratament coronavirus?

Această viteză fără precedent se datorează în mare parte eforturilor chineze timpurii de a secvenționa materialul genetic al lui Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. China a împărtășit acea secvență la începutul lunii ianuarie, permițând grupurilor de cercetare din întreaga lume să crească virusul viu și să studieze modul în care invadează celulele umane și îi îmbolnăvește pe oameni.

Există însă un alt motiv pentru pornirea capului. Deși nimeni nu ar fi putut prezice că următoarea boală infecțioasă de a amenința globul ar fi cauzată de un coronavirus – gripa este considerată în general cel mai mare risc pandemic – vaccinologii și-au acoperit pariurile lucrând pe „prototip” patogeni. „Viteza cu care am [produs acești candidați] se bazează foarte mult pe investiția în înțelegerea modului de a dezvolta vaccinuri pentru alte coronavirusuri”, spune Richard Hatchett, CEO al organizației nonprofit, care lucrează la Coalitia pentru Epidemia Preparare Inovații (Cepi), care conduce eforturi pentru finanțarea și coordonarea dezvoltării vaccinului Covid-19.

Coronavirusurile au provocat alte două epidemii recente – sindromul respirator acut sever (Sars) în China în 2002-04 și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers), care a început în Arabia Saudită în 2012. În ambele cazuri, au început lucrările la vaccinurile care au fost ulterior adăpostit când focarele erau conținute. O companie, Novavax, cu sediul în Maryland, a repurizat acum aceste vaccinuri pentru Sars-CoV-2 și spune că are mai mulți candidați gata să intre în procesele umane în primăvara acestui an. Între timp, Moderna s-a bazat pe lucrările anterioare asupra virusului Mers, efectuate la Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA din Bethesda, Maryland

Sars-CoV-2 împarte între 80% și 90% din materialul său genetic cu virusul care a provocat Sars – de unde și numele acestuia. Ambele constau dintr-o bandă de acid ribonucleic (ARN) în interiorul unei capsule proteice sferice care este acoperită în vârfuri. Vârfurile se blochează pe receptorii de pe suprafața celulelor care acoperă plămânul uman – același tip de receptor în ambele cazuri – permițând virusului să intre în celulă. Odată ajunsă în interior, deturnează aparatul de reproducție al celulei pentru a produce mai multe copii ale acesteia, înainte de a ieși din nou din celulă și a o ucide în acest proces.

Toate vaccinurile funcționează după același principiu de bază. Acestea prezintă o parte sau tot a agentului patogen pentru sistemul imunitar uman, de obicei sub formă de injecție și la o doză mică, pentru a determina sistemul să producă anticorpi pentru agentul patogen. Anticorpii sunt un fel de memorie imună care, după ce a fost declanșată o dată, poate fi din nou mobilizată rapid dacă persoana este expusă virusului în forma sa naturală.

În mod tradițional, imunizarea s-a realizat folosind forme vii, slăbite ale virusului sau o parte sau un întreg al virusului, odată ce a fost inactivat de căldură sau substanțe chimice. Aceste metode au dezavantaje. Forma vie poate continua să evolueze la gazdă, de exemplu, recapitularea potențială a virulenței sale și îmbolnăvirea destinatarului, în timp ce doze mai mari sau repetate de virus inactivat sunt necesare pentru a obține gradul de protecție necesar. Unele dintre proiectele de vaccin Covid-19 folosesc aceste abordări încercate, dar altele folosesc tehnologie mai nouă.

O strategie mai recentă – cea pe care Novavax o utilizează, de exemplu – construiește un vaccin „recombinant”. Aceasta presupune extragerea codului genetic pentru vârful proteic de pe suprafața Sars-CoV-2, care este partea virusului cel mai probabil să provoace o reacție imună la om și lipirea acestuia în genomul unei bacterii sau a drojdiei – forțând aceste microorganisme pentru a produce cantități mari de proteine. Alte abordări, chiar mai noi, ocolește proteina și construiesc vaccinuri din instrucțiunea genetică însăși. Acesta este cazul Moderna și o altă companie din Boston, CureVac, ambele construind vaccinuri Covid-19 din ARN-ul mesager.

Sursa: theguardian.com

 

 

 

 

 


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.