Cât va dura criza coronavirusului? E posibilă o reinfectare?

duminică, martie 29th, 2020
Încălzirea vremii ar putea tempera evoluția coronavirusului, dar pandemia nu va dispărea. La începutul iernii viitoare am putea să ne confruntăm din nou cu un episod epidemic de Covid-19
Image: © GettyImages

Încălzirea vremii ar putea tempera evoluția coronavirusului, dar pandemia nu va dispărea. La începutul iernii viitoare am putea să ne confruntăm din nou cu un episod epidemic de Covid-19

Reinfecția apare când vindecarea nu a fost completă

În opinia sa, reinfecția nu este posibilă. În momentul în care anticorpii, sistemul imun reușește să debaraseze organismul de virus, aceiași anticorpi, același sistem imun te protejează în fața unei reinfecții. Este mai degrabă vorba de recăderi, în cazurile acelea care au fost discutate. Popular se spune „ai grijă să nu se-ntoarcă gripa”. Nu este vorba de o reinfecție nici în cazul acela, ci este vorba de o recădere, atunci când vindecarea nu a fost completă și încărcătura virală, virusurile respective, au capacitatea de a reveni în lupta aceasta cu sistemul imun, a explicat Emilian Popovici, care este convins că odată dobândită imunitatea post-infecțioasă, aceasta protejează de o nouă infecție cu aceeași tulpină.

Cât va dura actuala epidemie de coronavirus?

„Este destul de dificil să facem o estimare, dar putem să plecăm de la un exemplu, cel al epidemiilor de gripă. Și vorbesc de epidemie, și nu neapărat de pandemie, pentru că o pandemie este o succesiune de epidemii, deci, pe noi practic ne interesează manifestarea care se derulează în momentul de față în țara noastră. O epidemie de gripă durează în medie între 4 și 6 săptămâni. Este dificil să estimăm acum la fel de exact o epidemie cu acest nou coronavirus, tocmai pentru că este vorba despre o tulpină nouă, care nu este cunoscută în amănunt vizavi de modul în care va evolua.

Epidemia, spune știința, durează până când există receptivi, adică persoane care nu au trecut prin boală, ca să dobândească imunitatea post-infecțioasă, sau care nu au fost vaccinate. În cazul acesta, nu avem vaccin, deci un element care ar duce la stopare ar fi trecerea prin boală și dobândirea imunității, a protecției post-infecțioase. De asemenea, pot să intervină și factorii de mediu externi, respectiv încălzirea temperaturii odată cu apropierea sezonului cald, care pot să tempereze evoluția virusului și această serie de infecții care generează manifestarea epidemică”, a explicat la Digi24 prof. Emilian Damian Popovici.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.