Câți vor muri de coronavirus în Marea Britanie? O privire mai atentă la numere

vineri, martie 13th, 2020
Răspândirea uluitoare a coronavirusului pe glob provoacă o alarmă inteligibilă. Dar, deși este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive despre câte morți pot apărea, statisticile indică tendințele generale care se pot pierde în dramă.
Image: © GETTY IMAGES

Răspândirea uluitoare a coronavirusului pe glob provoacă o alarmă inteligibilă. Dar, deși este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive despre câte morți pot apărea, statisticile indică tendințele generale care se pot pierde în dramă.

În prezent, un lucru care pare clar este că marea majoritate a persoanelor care suferă de boală vor supraviețui.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că rata mortalității din Covid-19 este de aproximativ 3,4%. Aceasta este mai mare decât gripa sezonieră și este un motiv de îngrijorare – dar chiar dacă este corect, peste 96% dintre persoanele infectate cu coronavirus se vor recupera.

Orice moarte este, desigur, devastatoare pentru familiile implicate. Însă, este de remarcat, de asemenea, că estimarea OMS se bazează pe infecții și decese confirmate, ceea ce înseamnă că nu ține cont de cazuri ușoare care nu pot fi diagnosticate – cazuri care ar reduce rata mortalității.

Într-adevăr, experții spun că, în realitate, rata mortalității este probabil mai apropiată de 1% sau mai puțin. Cu alte cuvinte, peste 99% dintre cei care se infectează trebuie să supraviețuiască.

Și nu toată lumea se va infecta. Potrivit directorului medical principal pentru Anglia, prof. Chris Whitty, cel mai rău caz este că aproximativ 80% din populația Regatului Unit este infectată. Dar asta nu înseamnă neapărat că vor exista 500.000 de decese – așa cum s-ar fi așteptat de la o rată a mortalității de 1%.

Un motiv este că cifra de 80% este o estimare. „Acesta este un număr cu totul speculativ”, a spus Whitty în conferința de presă, adăugând că nu se știe câți oameni se vor infecta în cele din urmă.

Un alt factor care va afecta numărul de decese și, prin urmare, rata mortalității este cel care se infectează. Conform cifrelor din centrele chineze pentru controlul și prevenirea bolilor, cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 39 de ani au o rată a mortalității de 0,2%, în timp ce cei din 60 de ani au o rată a mortalității de 3,6%. Pentru cei în vârstă de 80 de ani și peste, aceasta crește la aproape 15%.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.