Consiliul Fiscal anticipează că deficitul bugetar pe anul curent va ajunge la 7,3% - 7,45% din PIB, însă în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, indicele ar putea depăşi 10% din PIB. Agenția Moody's crede că deficitul României va fi de 7,7% anul acesta. Previziunea Guvernului pentru deficitul bugetar din acest an, anunțată la rectificarea bugetară, este de 6,7% din PIB.
Image: © GettyImages

Consiliul Fiscal anticipează că deficitul bugetar pe anul curent va ajunge la 7,3% – 7,45% din PIB, însă în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, indicele ar putea depăşi 10% din PIB. Agenția Moody’s crede că deficitul României va fi de 7,7% anul acesta. Previziunea Guvernului pentru deficitul bugetar din acest an, anunțată la rectificarea bugetară, este de 6,7% din PIB.

„Rectificarea bugetară survine în condiţiile anunţării de către Guvern a unor circumstanţe extraordinare determinate de pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2. Consiliul Fiscal validează manifestarea acestor circumstanţe extraordinare şi consideră că situaţia curentă reclamă realizarea unei rectificări bugetare care, pe de o parte, să sprijine lupta contra pandemiei şi, pe de altă parte, să atenueze impactul economic şi social al acesteia (…) Din judecarea datelor disponibile, Consiliul Fiscal consideră că scenariul macroeconomic fundamentat de Guvern, care este construit pe un declin al PIB real cu 1,9%, este foarte optimist (…) În baza cadrului macroeconomic asumat de Guvern, Consiliul Fiscal evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3% – 7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern de 6,7% din PIB. În condiţiile celor două scenarii suplimentare considerate, nivelul probabil al deficitului bugetar se situează între 8,1% – 8,9% din PIB considerând o contracţie de 4% – 6% a PIB real, ajungând până la 9,9% – 10,4% din PIB în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, de 8% – 9% în termeni reali”, susţine Consiliul Fiscal, potrivit Agerpres.

Sursa: digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.