Europa este acum „epicentrul” pandemiei globale de coronavirus, spune șeful Organizației Mondiale a Sănătății.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut țărilor să folosească măsuri agresive, mobilizarea comunității și distanțarea socială pentru a salva vieți.
„Nu lăsați acest foc să ardă”, a spus el.
Comentariile sale au venit în timp ce mai multe țări europene au raportat creșteri puternice ale infecțiilor și deceselor. Italia a înregistrat cel mai mare număr zilnic.
Au fost înregistrate 250 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, ducând în total la 1.266, cu 17.660 de infecții în general.
Spania, cea mai afectată țară europeană după Italia, a raportat vineri un salt de 50% în cazurile de deces la 120. Infecțiile au crescut la 4.231.
Premierul Pedro Sanchez spune că o stare de alertă va intra în vigoare sâmbătă timp de două săptămâni.
De asemenea, sunt introduse controale la un număr tot mai mare de frontiere în Europa, ca răspuns la răspândirea rapidă a virusului.
De ce este Europa „epicentrul”?
Peste 132.500 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în 123 de țări din întreaga lume, potrivit OMS.
Numărul total de decese a ajuns la aproximativ 5.000 – o cifră pe care Dr Tedros a descris-o drept „o etapă tragică”.
„Europa a devenit acum epicentrul pandemiei, cu mai multe cazuri și decese raportate decât restul lumii combinate, în afară de China”, a spus el.
„Sunt raportate acum mai multe cazuri în fiecare zi decât au fost raportate în China, în culmea epidemiei sale.”
Pe lângă creșterile din Spania și Italia, Franța a confirmat acum 2.876 de cazuri și 79 de decese, față de un total de 61 de decese joi.
Germania a înregistrat 3.062 de cazuri și cinci decese. Au fost înregistrate 798 de infecții confirmate în Marea Britanie și 11 decese.
Ce fac țările europene în acest sens?
Anunțând starea de alertă în Spania, domnul Sanchez a spus că guvernul va „mobiliza toate resursele statului pentru a proteja mai bine sănătatea tuturor cetățenilor săi”.
Acesta va putea limita circulația, va comanda evacuări, va interzice accesul în anumite locuri și va interveni în industrie până la 15 zile.
„Victoria depinde de fiecare dintre noi”, a spus domnul Sanchez. „Eroismul este și despre spălarea mâinilor și rămânerea acasă”.
Trebuie evitate toate călătoriile esențiale în anumite părți ale Spaniei, spune Biroul de Externe și Commonwealth din Marea Britanie.
Italia a impus o blocare la nivel național.
Între timp, cel puțin 10 alte țări din Europa aplică închiderea frontierelor, inclusiv:
Danemarca: închide granițele cetățenilor începând de sâmbătă
Cehia: Interzice intrarea tuturor țărilor străine, cu excepția celor cu permise de ședere. Interzice majoritatea propriilor resortisanți să plece
Slovacia: închide granițele tuturor străinilor, cu excepția celor cu permis de ședere.
Austria: Încheie trei treceri de frontieră cu Italia tuturor străinilor, cu excepția celor cu certificat medical eliberat în patru zile. Nicio restricție pentru resortisanții austrieci
Ucraina: închide timp de două săptămâni trecerea frontierei către străini (cu excepția diplomaților)
Ungaria: Închide granițele terestre cu Austria și Slovenia
Polonia: Duminică va închide granițele vizitatorilor străini
Belgia, Franța, Elveția și unele părți ale Germaniei sunt printre ultimele țări care își închid școlile.
Există, de asemenea, borduri răspândite la adunări mari și măsuri pentru închiderea teatrelor, restaurantelor și barurilor.
Bundesliga din Germania, singura dintre cele mai mari cinci ligi europene de fotbal care încă mai sunt jucate, este să suspende marți jocurile în primele două divizii.
Louvre din Paris – cel mai mare muzeu de artă din lume – a anunțat că se va închide începând de vineri, la fel ca și Turnul Eiffel.