Deoarece oamenii de știință lucrează din greu pentru a urmări și conține focarul de coronavirus, informații înșelătoare despre răspândirea globală a virusului continuă să înflorească pe internet.
Iată cum o hartă veche de zece ani care arată călătoriile aeriene globale a fost folosită incorect de site-urile de știri din întreaga lume, ceea ce duce la titluri precum „Noua hartă nu dezvăluie nicio țară în siguranță de tentaculele coronavirusului”, iar „Harta terifiantă dezvăluie modul în care mii de călători Wuhan s-ar fi putut răspândi coronavirus în 400 de orașe din întreaga lume „.
Cum a început?
La începutul acestei luni, Proiectul Mondial al Populației, de la Universitatea din Southampton, a publicat cercetări care preziceau unde oamenii din Wuhan, de unde provine virusul, au călătorit în cele două săptămâni înainte ca orașul să intre în blocarea carantinei.
Cercetătorii au analizat datele de călătorie aeriană și datele de telefonie mobilă ale rezidenților Wuhan din anii precedenți.
Studiul a estimat că aproape 60.000 de persoane ar fi putut călători în aproape 400 de orașe din întreaga lume înainte ca autoritățile Wuhan să fi impus interdicția de a călători.
Cercetătorii au postat pe Twitter o serie de mesaje despre activitatea lor, inclusiv unul cu o hartă care ilustrează călătoriile aeriene globale.
Însă postarea nu a explicat harta nu a făcut parte din studiu.
Unii oameni au răspuns și au întrebat dacă graficul – acoperit cu linii roșii care indică rutele mondiale de zbor – a reprezentat rezultatele studiului. „Nu”, a clarificat echipa – a făcut parte dintr-o serie de postări și menite să arate amploarea rețelei aeriene globale – și a șters tweet-ul.
Însă „cumva, din aceasta, a povestit o poveste incorectă”, a declarat biroul de presă al Universității pentru BBC News.
Ce sa întâmplat mai departe?
Harta pare să fi fost preluată mai întâi de mai multe puncte de știri australiene. A apărut și în edițiile online ale Sun, Daily Mail și Metro.
Presa TV australiană 7News a folosit harta într-o discuție și a postat un videoclip de social media în care este prezentată acum care a fost vizionată de peste șapte milioane de ori
Sursa: bbc.com