Coronavirus: Nigeria confirmă primul caz în Africa sub-sahariană

vineri, februarie 28th, 2020
Primul caz de coronavirus din Africa subsahariană a fost confirmat în Nigeria.Pacientul este un cetățean italian care lucrează în Nigeria și a zburat în orașul comercial Lagos din Milano, pe 25 februarie.
Image: © Getty Images

Primul caz de coronavirus din Africa subsahariană a fost confirmat în Nigeria.

Pacientul este un cetățean italian care lucrează în Nigeria și a zburat în orașul comercial Lagos din Milano, pe 25 februarie.

Autoritățile spun că este stabil, fără simptome grave și că este tratat la un spital din oraș.

În altă parte, pe continent, Algeria și Egipt au confirmat și cazuri de boală.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizase că „sistemele de sănătate fragile” din Africa însemna că amenințarea pe care o reprezintă virusul era „considerabilă”.

Între timp, Ministerul Sănătății din Africa de Sud a anunțat că doi resortisanți la bordul unei nave de croazieră atârnate în Japonia s-au testat pozitiv pentru virus.

În Kenya, Înalta Curte a dispus suspendarea temporară a zborurilor din China ca urmare a unei petiții a Societății de Drept din Kenya.

Aceasta vine în mijlocul ultrajului public, după ce China Airlines de la China a reluat zborurile către Nairobi, pe fondul îngrijorării cu privire la răspândirea coronavirusului.

La nivel global, peste 80.000 de persoane din aproape 50 de țări au fost infectate. Aproape 2.800 au murit, marea majoritate în provincia Hubei din China.

 

Ce se întâmplă în Nigeria?

Autoritățile nigeriene spun că pacientul italian – care a intrat din Milano, oraș lovit grav de focarul de coronavirus – este stabil din punct de vedere clinic, fără simptome grave și este administrat la Spitalul de Boli Infecțioase din Yaba, Lagos.
Pacientul a fost analizat când a sosit marți pe Aeroportul Internațional Murtala Muhammed din Lagos și nu a prezentat niciun simptom al virusului, potrivit autorităților sanitare nigeriene.

Ei au obținut manifestul pasagerilor de la compania aeriană și au început să urmărească persoanele care au avut contact cu pacientul, a declarat ministrul Sănătății, Osagie, Emmanuel Ehanire.

El a adăugat că nu este nevoie de alarmă, deoarece Nigeria a fost bine pregătită pentru a face față bolii, adăugând că țara avea patru laboratoare în care pacienții pot fi testați.

Cel puțin 60 de medici au fost dislocați pe aeroportul principal din Lagos pentru a susține eforturile de depistare în curs.

De asemenea, autoritățile spun că Nigeria nu intenționa să oprească zborurile din țările afectate; nici de a planifica carantinarea celor care călătoresc în țară.

Autoritățile din domeniul sănătății recomandă oamenilor să se spele regulat și temeinic pe mâini cu apă și săpun și să utilizeze agenți sanitați pe bază de alcool, pentru a evita contractarea virusului.

Oamenilor li s-a spus, de asemenea, să rămână acasă dacă au tuse persistente și strănut, și să contacteze autoritățile dacă au probleme.

Cu toate acestea, președintele Asociației Medicale din Nigeria și-a exprimat temerile cu privire la siguranța lucrătorilor din sănătate din țară.

Asociația și-a îndrumat toți membrii să trateze fiecare caz ca o posibilă infecție cu coronavirus, a spus dr. Francis Faduyile la BBC.

Nigeria a fost lăudată pe larg pentru eforturile sale de a conține focarul Ebola în 2014, care a ucis peste 11.000 de oameni în Africa de Vest.

 

Focarul de coronavirus a atins un „punct decisiv” și are „potențial pandemic”, a declarat joi, șeful OMS, Dr. Tedros Ghebreyesus.

El a cerut guvernelor să acționeze rapid și agresiv pentru a conține virusul.

„Ne aflăm într-o situație foarte delicată în care focarul poate merge în orice direcție, în funcție de modul în care ne descurcăm”, a spus el.

„Acesta nu este un moment de teamă. Acesta este un moment pentru a lua măsuri pentru a preveni infecția și a salva vieți acum”, a adăugat el.

Sursa: bbc.com


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.