CORONAVIRUS – Principalele măsuri luate în țările din Europa

duminică, martie 15th, 2020
Guvernul spaniol îşi va asuma controlul tuturor forţelor de poliţie regionale şi locale din ţară şi va avea liste ale Forţelor Armate, pentru eventualitatea în care va fi nevoie să le utilizeze, în cadrul stării de alarmă decretate sâmbătă pe o perioadă de 15 zile pentru combaterea coronavirusului, relatează EFE.

Stare de alarmă în Spania

Guvernul spaniol îşi va asuma controlul tuturor forţelor de poliţie regionale şi locale din ţară şi va avea liste ale Forţelor Armate, pentru eventualitatea în care va fi nevoie să le utilizeze, în cadrul stării de alarmă decretate sâmbătă pe o perioadă de 15 zile pentru combaterea coronavirusului, relatează EFE.

Guvernul spaniol impune o carantină cvasitotală, notează la rândul său AFP, care precizează că spaniolii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a se duce la muncă sau pentru a face cumpărături de primă necesitate.

În plus, executivul va prelua controlul tuturor resurselor sanitare din ţară şi va fi „autoritatea competentă” în întreaga Spanie, a anunţat premierul Pedro Sanchez, într-o conferinţă de presă desfăşurată după consiliul de miniştri în care au fost adoptate o serie de decizii drastice.

Astfel, guvernul spaniol a restrâns libertatea de mişcare în întreaga ţară, cu excepţia motivelor excepţionale. Măsurile, cele mai drastice aprobate de guvernul spaniol în ultimele decenii, includ închiderea şcolilor la nivel naţional începând cu această sâmbătă, precum şi a centrelor comerciale neesenţiale, a centrelor sportive şi culturale.

Transportul feroviar pe distanţe medii va fi redus.

Guvernul de la Madrid a luat totodată măsuri pentru garantarea aprovizionării cu alimente şi produse esenţiale, furnizarea de electricitate, precum şi transportul de mărfuri, îndeosebi cel necesar pentru aprovizionarea populaţiei.

„Intrăm într-o nouă fază” a luptei împotriva COVID-19 şi „nu ne va tremura mâna”, a insistat şeful guvernului spaniol, care a recunoscut totodată că impactul economic al pandemiei „va fi mare”.

Izolare la domiciliu

Italienii vor rămâne în case până la 3 aprilie, pot ieşi doar pentru a se duce la lucru, la spital şi pentru a-şi cumpăra de mâncare.

Patru localităţi catalane din Spania sunt puse în izolare, la fel şi trei sate din Austria. În plus, austriecii care vin din Italia vor fi puşi în carantină.

În Slovacia, Croaţia, Letonia, Estonia, în Moscova (Rusia) şi în Norvegia (cu excepţia cetăţenilor din ţările nordice), cetăţenii care revin din principalele focare de contaminare trebuie să intre în autoizolare. Germania recomandă acelaşi lucru.

Pasagerii aflaţi pe nave de croazieră nu vor putea debarca în Spania şi Portugalia şi nici în mai multe oraşe norvegiene şi franceze.

Vizitele în căminele de bătrâni sunt suspendate în Franţa, Luxemburg şi Portugalia, interzise sau limitate în Belgia, supuse restricţiilor în Suedia.

 

Şcoli închise

Şcolile şi universităţile sunt închise în Italia, Polonia, Grecia, Irlanda, Republica Cehă, România, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Bulgaria şi Turcia.

Cursurile nu se vor ţine începând de luni nici în Belgia, Franţa, Portugalia, Elveţia, Croaţia, Spania şi în majoritatea landurilor germane.

Adunări interzise

În Italia, Belgia şi Cipru sunt interzise orice fel de reuniuni.

Republica Cehă interzice adunările cu mai mult de 30 de persoane.

În România, sunt interzise adunările cu peste 50 de persoane.

Adunările de peste 100 de persoane sunt interzise în Franţa, Danemarca, Islanda (începând de duminică, de la miezul nopţii), Elveţia şi Olanda, precum şi în Austria şi Ungaria pentru întâlnirile care au loc în interior (500 în aer liber).

Finlanda şi Suedia interzic adunările cu peste 500 de oameni.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a cerut anularea „evenimentelor nenecesare” de mai puţin de 1.000 de persoane, cifră de la care sunt interzise şi reuniunile în Polonia şi Portugalia (5.000 de persoane în aer liber).

Capitala germană Berlin a interzis însă de sâmbătă toate evenimentele publice şi private cu peste 50 de persoane.

La Moscova, nu sunt permise adunările de peste 5.000 de persoane.

Sursa: digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.