Coronavirus: publicul trebuie să poarte măști pentru față?

Oamenii de știință din Singapore sugerează că riscul este deosebit de mare în 24-48 de ore înainte ca o persoană infectată să fie chiar conștientă de faptul că ar putea avea boala.
Image: © GettyImages

Primul ministru Boris Johnson a declarat că acoperirile purtate de public în general „vor fi utile”, întrucât Marea Britanie iese din blocajul actual.

Guvernul scoțian recomandă deja oamenilor să folosească acoperiri de față atunci când sunt în magazine și în transportul public.

De ce nu poartă toată lumea o mască acum?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune în prezent că doar două grupuri de oameni ar trebui să poarte măști de protecție, cei care sunt:

  • bolnav și prezintă simptome
  • îngrijirea persoanelor bănuite de coronavirus

Acesta spune că măștile medicale ar trebui rezervate personalului medical.

Măștile nu sunt recomandate în general pentru public, deoarece:

ele pot fi contaminate de tuse și strănuturi ale altor persoane sau atunci când le puneți sau le îndepărtați

  • spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială sunt mai eficiente
  • s-ar putea să ofere un fals sentiment de securitate

 

Dar asta nu înseamnă că nu au deloc beneficii pentru publicul larg – ci doar că dovezile științifice sunt slabe.

OMS spune că țările trebuie să cântărească riscurile și beneficiile atunci când vine vorba de sfătuirea întregii populații cu privire la purtarea de acoperiri de față.

Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor este de acord că ar trebui să se acorde prioritate măștilor medicale pentru personalul medical.

Dar spune că măștile de față non-chirurgicale ar putea ajuta la oprirea răspândirii coronavirusului de către persoane care sunt contagioase, dar nu au simptome (cunoscute sub numele de transmisie asimptomatică).

Oamenii de știință din Singapore sugerează că riscul este deosebit de mare în 24-48 de ore înainte ca o persoană infectată să fie chiar conștientă de faptul că ar putea avea boala.

Coronavirusul este răspândit prin picături care se pot pulveriza în aer atunci când cei infectați vorbesc, tusesc și se strecoară. Acestea pot intra în corp prin ochi, nas și gură, direct sau după atingerea unui obiect contaminat.

Sursa:bbc.com


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.