Coronavirus: sfaturile false de sănătate pe care ar trebui să le ignori

duminică, martie 8th, 2020
Coronavirusul este în curs de dezvoltare în mai multe țări din întreaga lume și nu există în prezent un remediu cunoscut. Din păcate, acest lucru nu a oprit o mulțime de sfaturi de sănătate - de la inutile, dar relativ inofensive, până la periculos.
Image: © Getty Images

Coronavirusul este în curs de dezvoltare în mai multe țări din întreaga lume și nu există în prezent un remediu cunoscut. Din păcate, acest lucru nu a oprit o mulțime de sfaturi de sănătate – de la inutile, dar relativ inofensive, până la periculos.

Ne-am uitat la unele dintre cele mai răspândite pretenții distribuite online și la ceea ce spune știința cu adevărat.

1. Usturoiul

O mulțime de postări care recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infecția sunt distribuite pe Facebook.

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) spune că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există dovezi că consumul de usturoi poate proteja oamenii de noul coronavirus.

În multe cazuri – atât timp cât încearcă remedii alternative nu te împiedică să urmezi sfaturi medicale bazate pe dovezi – aceste tipuri de remedii nu sunt dăunătoare în sine. Dar au potențialul de a fi.

The South China Morning Post a relatat o poveste a unei femei care a trebuit să primească tratament la spital pentru o gât inflamată sever după ce a consumat 1,5 kg de usturoi brut.

Știm, în general, consumul de fructe și legume și apă potabilă poate fi bun pentru a rămâne sănătos. Cu toate acestea, nu există dovezi care să ajute la combaterea acestui virus.

2. Soluția „Miracol”

YouTuber Jordan Sather, care are multe mii de adepți pe diferite platforme, a susținut că un „supliment mineral minune” – sau MMS – poate „șterge” coronavirusul.

Conține dioxid de clor – un agent de albire.

Sather și alții au promovat substanța chiar înainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie a replicat că „nu numai că dioxidul de clor (aka MMS) este un criminal eficient al celulelor canceroase, ci poate șterge și coronavirusul”

Anul trecut, US Food and Drug Administration (FDA) a avertizat cu privire la pericolele pentru sănătatea consumului de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte cu privire la aceasta.

FDA spune că „nu este conștient de nicio cercetare care arată că aceste produse sunt sigure sau eficiente pentru tratarea oricărei boli”. Acesta avertizează că consumul „acestor produse cu dioxid de clor poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă”.

3. Dezinfectant de casă

În Italia, în prezent unul dintre focarele de virus, temerile asupra focarului au văzut rafturile golite de gelul de dezinfectare a mâinilor.

Unul dintre cele mai populare branduri de geluri din țară este Amuchina. Pe măsură ce au apărut rapoarte cu privire la lipsurile, la fel s-au întâmplat și rețete de casă pentru gel pe social media.

Dar aceste rețete erau pentru un dezinfectant mai potrivit pentru curățarea suprafețelor și, după cum au subliniat oamenii de știință, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe piele.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pe piele, pe deasupra conținutului de alcool 60-70%.

Profesoara Sally Bloomfield, de la London School of Higiene and Tropical Medicine, spune că nu crede că ai putea face un produs eficient pentru igienizarea mâinilor acasă – chiar și vodka conține doar 40% alcool.

Pentru curățarea suprafețelor, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că cele mai comune dezinfectante de uz casnic ar trebui să fie eficiente.

4. Argint potabil

Utilizarea argintului coloidal a fost promovată în cadrul emisiunii televizinistului american Jim Bakker. Argintul coloidal este particule minuscule din metal suspendate în lichid. Un invitat la spectacol a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decurs de 12 ore (în timp ce a recunoscut că nu a fost încă testat pe Covid-19).

Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”, care sunt profund suspicioase în privința sfatului medical principal.

Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Dar există sfaturi clare din partea autorităților de sănătate din SUA că nu există dovezi că acest tip de argint este eficient pentru vreo afecțiune de sănătate. Mai important, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria – o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră.

Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul nu este un metal care are nicio funcție în corpul uman.

Unii dintre cei care promovează substanța pentru sănătate generală pe rețelele de socializare au descoperit că postările lor generează acum un avertisment pop-up de la serviciul de verificare a faptelor Facebook.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.