Se pare că femeile mor mai puțin din cauza coronavirusului decât bărbații; iar copiii par a fi mai puțin susceptibili să moară decât alte grupuri de vârstă.
Majoritatea oamenilor vor primi o infecție ușoară, dar modelul este clar în cazurile cele mai severe. Deci ce se întâmplă?
Toate informațiile pe care le avem provin dintr-un studiu masiv realizat de Centrele Chineze de Control al Bolilor.
Coronavirus
Acesta a analizat 44.000 de oameni și a arătat că 2,8% dintre bărbații infectați au murit, comparativ cu 1,7% dintre femei.
Și 0,2% dintre copii și adolescenți au murit în comparație cu aproape 15% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani.
Este mai puțin probabil ca femeile și copiii să prindă coronavirus?
Există două moduri de a explica rezultatele.
Fie aceste grupuri sunt mai puțin susceptibile să fie infectate în primul rând, fie corpurile lor sunt mai capabile să facă față virusului.
„În mod normal, cu noi virusuri care circulă, toată lumea se infectează, acesta este punctul important”, spune dr. Bharat Pankhania, de la Universitatea din Exeter.
Acest lucru se datorează faptului că nu există imunitate la virus, deoarece nimeni nu i-a fost expus până acum.
Deși în stadiile foarte timpurii ale unui focar, copiii pot fi mai puțin susceptibili să prindă virusul.
„Un motiv pentru care nu am văzut atâtea cazuri la copii este că sunt protejați la începutul focarelor, părinții țin copiii departe de bolnavi”, a spus dr. Nathalie MacDermott, de la King’s College London.
Ce salvează viața femeilor?
S-ar putea să fiți surprinși că există o diferență între ratele de deces dintre bărbați și femei față de coronavirus, dar oamenii de știință nu sunt.
Se observă același efect într-o gamă largă de infecții, inclusiv gripa.
O parte a răspunsului este că bărbații sunt, în general, în stare de sănătate mai proastă decât femeile, din cauza alegerilor de stil de viață, cum ar fi fumatul.
„Fumatul îți dăunează plămânilor, nu va fi câștigător”, spune dr. MacDermott.
Aceasta poate fi o problemă particulară în China, unde estimările sugerează că 52% dintre bărbați fumează în comparație cu doar 3% dintre femei.
Dar există și diferențe în modul în care sistemele imunitare ale bărbaților și femeilor răspund la infecție.
„Femeile au răspunsuri imunitare intrinsec diferite față de bărbați, femeile sunt mai susceptibile să sufere de boli auto-imune și există dovezi bune că femeile produc anticorpi mai buni împotriva vaccinurilor împotriva gripei”, spune prof. Paul Hunter, de la Universitatea din Anglia de Est.