Națiunile închid frontierele, stocurile scad și un titlu din New York Times scrie: „Coronavirusul a pus economia lumii în modul de supraviețuire”.
Image: © Getty Images

Națiunile închid frontierele, stocurile scad și un titlu din New York Times scrie: „Coronavirusul a pus economia lumii în modul de supraviețuire”. Ambele partide politice și-au dat seama că criza ar putea avea un impact sever asupra alegerilor din noiembrie – Cameră, Senat, președinție. Și sacré bleu, chiar au închis Luvrul!

Unele dintre aceste reacții sunt de înțeles, o mare parte din aceasta este isterie pură.

Între timp, răspândirea virusului continuă să încetinească.

Peste 18.000 de americani au murit din cauza gripei generice în acest sezon, potrivit celor mai recente date din Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor. În 2018, CDC estimează, au existat 80.000 de decese de gripă. Aceasta este împotriva a 19 decese de coronavirus până în prezent, din aproximativ 470 de cazuri.

La nivel mondial, au existat aproximativ 3.400 de decese coronavirus, din aproximativ 100.000 de cazuri identificate. Spre deosebire de gripa, se obțin aproximativ 291.000 până la 646.000 anual.

China este originea virusului și reprezintă încă peste 80 la sută din cazuri și decese. Însă cazurile sale au atins valori maxime și au început să scadă în urmă cu mai bine de o lună, potrivit datelor prezentate de epidemiologul canadian care a condus misiunea de coronavirus a Organizației Mondiale a Sănătății în China. Mai puțin de 200 de cazuri noi sunt raportate zilnic, în scădere de la un vârf de 4.000.

Țările ulterioare vor urma același model, în ceea ce se numește Legea Farr. Formulată pentru prima dată în 1840 și ignorată în fiecare isterie epidemică, legea prevede că epidemiile tind să crească și să cadă într-un model aproximativ simetric sau în curbă în formă de clopot. SIDA, SARS, Ebola – toți au urmat acel tipar. La fel și gripa sezonieră în fiecare an.

În mod evident, gripa este mult mai contagioasă decât noul coronavirus, după cum a menționat OMS. Luați în considerare că primele cazuri de coronavirus cunoscute datează de la începutul lunii decembrie și, de atunci, virusul a afectat mai puține persoane în total decât gripa în câteva zile. Oh, și de ce nu există carantine de gripă? Deoarece este atât de contagios, ar fi imposibil.

În ceea ce privește ratele de deces, așa cum am remarcat prima dată în aceste pagini pe 24 ianuarie, nu puteți folosi matematica simplă – așa cum o face toată lumea – și nu priviți decesele versus cazuri, deoarece acestea sunt cazuri raportate. Atât cu gripa, cât și în mod sigur cu coronavirus, marea majoritate a celor infectați prezintă simptome atât de ușoare – dacă există – încât nu solicită îngrijiri medicale și nu sunt numărați în caseload.

Mai mult, aceste rate de calcul ignoră importanța unei bune îngrijiri de sănătate. Având în vedere că marea majoritate a cazurilor au avut loc într-o țară cu îngrijiri medicale slabe, aceasta va exagera dramatic rata de deces.

Rata variază enorm, în funcție de vârstă, cu o analiză a guvernului chinez care arată 0,2 la sută de decese sub 40 de ani, dar 14,8 la sută peste 80. Un studiu publicat luna trecută în Jurnalul Asociației Medicale Americane a găsit zero decese la nivel mondial în rândul copiilor de 9 ani și sub. Zero.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.