Cancelarul Angela Merkel prevede că două treimi din germani sunt infectați. SUA, cu peste 1.000 de cazuri și întreruperi de afaceri, cântărește posibilele răspunsuri.
DREPT ACUM „Toate țările pot schimba în continuare cursul acestei pandemii”, a declarat liderul W.H.O., Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând: „Avem nevoie una de cealaltă”.
Aceasta este o pandemie globală, W.H.O. spune.
Răspândirea coronavirusului în peste 100 de țări se califică acum ca o pandemie globală, au declarat miercuri oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, confirmând ceea ce spun mulți epidemiologi de săptămâni întregi.
Până acum, W.H.O. a evitat să folosească termenul pentru a descrie salturile epidemice din întreaga lume, de teamă să nu dea impresia că este de neoprit și țările vor renunța să încerce să o conțină. Organizația a spus mai devreme în focar că nu mai declară oficial când o epidemie atinge proporții de pandemie, preferând în schimb să declare urgențe de sănătate publică globală.
„Pandemia nu este un cuvânt pe care să-l folosim ușor sau nepăsător”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful W.H.O., la o conferință de presă la Geneva.
„Nu putem spune asta suficient de tare sau suficient de clar sau de destul de des”, a adăugat el. „Toate țările pot schimba încă cursul acestei pandemii.”
Însă acum există dovezi de transmitere susținută a virusului pe șase continente, care a infectat peste 120.000 de oameni și a ucis mai mult de 4.300, iar prin majoritatea măsurilor științifice, răspândirea se califică drept pandemie. Desemnarea în sine este în mare măsură simbolică, însă oficialii de sănătate publică știu că publicul va auzi în cuvânt elemente de pericol și risc.
Potrivit W.H.O., o epidemie este definită ca un focar regional al unei boli care se răspândește pe neașteptate. În 2010, a definit o pandemie drept „răspândirea la nivel mondial a unei noi boli” care afectează un număr mare de oameni. Colegiul C.D.C. spune că este „o epidemie care s-a răspândit pe mai multe țări sau continente, afectând de obicei un număr mare de oameni.”
The W.H.O. nu declarase pandemie din 2009, când a dat această desemnare unei noi tulpini de gripă H1N1.
Coronavirus
„O să se înrăutățească”, spune un om de știință american important. Un oficial federal de sănătate de top i-a oferit parlamentarilor un avertisment miercuri că coronavirusul va continua să se răspândească în Statele Unite și a spus că fanii ar trebui împiedicați de la adunările mari, precum jocurile Asociației Naționale de Baschet.
„Concluzia: se va înrăutăți”, a spus Comitetul de Supraveghere a casei Dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.
„Am recomanda să nu existe mulțimi mari”, a adăugat el. „Dacă asta înseamnă să nu ai oameni în public ca N.B.A. joacă, așa să fie. ”
Audierea comisiei s-a transformat rapid într-o luptă partizană pentru răspunsul administrației Trump la focarul de coronavirus, democrații făcând parte din oficialii de sănătate de top și republicani apărându-l pe președintele Trump.
Întâlnirea a început cu un anunț scump din partea președintelui, reprezentantul Carolyn B. Maloney, democrat din New York. Ea a spus că audierea se va încheia devreme, înainte de amiază, deoarece martorii fuseseră chemați la Casa Albă pentru o întâlnire de urgență în domeniul sănătății.
Dar oficialii Casei Albe au spus că întâlnirea lor a fost de rutină.
Efortul de a stopa criza economică a coronavirusului a luat miercuri o nouă urgență în întreaga lume, întrucât restricții tot mai drastice asupra liberei circulații a oamenilor amenințau să susțină viața de zi cu zi în mai mult de 100 de țări care se confruntă cu criza de sănătate publică.
Administrația Trump are în vedere extinderea termenului de depunere a taxelor de la toți americanii după 15 aprilie, în timp ce parlamentarii discută despre un pachet de stimulare. Parlamentarii democratici elaborează propriul plan de ajutor.
Stocurile de pe Wall Street s-au redus miercuri, iar tranzacțiile volatile pe piețele globale au semnalat că investitorii au rămas îngrijorați de modul în care guvernele vor face față consecințelor economice ale coronavirusului.
Guvernul Marii Britanii a promis, miercuri, aproape 39 de miliarde de dolari pentru stimularea economiei sale, deoarece noul său cancelar al Exchequerului, Rishi Sunak, a prezentat planurile de a stimula cheltuielile publice și de a îngropa politica de austeritate din ultimul deceniu. Printre angajamentele pe care le-a făcut a fost în jur de 9 miliarde de dolari pentru a sprijini angajații independenți, întreprinderile și persoanele vulnerabile și aproximativ 6,5 miliarde de dolari pentru Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie și alte organisme publice.
„Facem tot ce putem pentru a menține această țară și oamenii noștri sănătoși și securizați financiar”, a spus dl Sunak Parlamentului, adăugând „vom trece prin asta împreună”.
În Italia, premierul Giuseppe Conte din Italia a anunțat că guvernul său dezvoltă un plan de a cheltui aproximativ 28 de miliarde de dolari pentru a se confrunta cu urgențele coronavirusului.
„Vom face tot ce este necesar”, a spus domnul Conte la o conferință de presă.
Se așteaptă ca planul să includă prestații de șomaj mai mari și scutire de impozite pentru companii, precum și posibilitatea ca părinții să își ia timpul de muncă sau să primească un „voucher de babysitter”.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu din Israel a anunțat circa 2,8 miliarde de dolari pentru a contracara recesiunea economică. Israelul a impus o izolare obligatorie de 14 zile a oricăror care intră în țară, sufocând brusc turismul.
Sursa: nytimes.com