Dar declanșatorul pentru vânzarea de astăzi a fost misiunea Arabiei Saudite pentru a intensifica producția de petrol. Arabia Saudită a lansat războiul prețurilor după ce Rusia a rezistat unei reduceri de aprovizionare pentru a stabiliza prețurile petrolului.
Image: © Getty Images

FTSE 100 și-a șters valoarea de astăzi de 144 miliarde de lire sterline, deoarece s-a închis sub 6.000 de puncte și a suferit cea mai mare cădere intraday din 2008.

Valoarea focarului de coronavirus și a prețurilor petrolului plonjat au atras indexul până la 8,7% până la doar 5.899 puncte, după ce s-a deschis după un weekend de agitație de coronavirus.

Indicele blue-chip al Londrei a revenit ușor în timpul zilei și a închis cu 7,25 la sută mai mic la 5.994 puncte.

Pierderile de astăzi aduc pierderi totale pentru anul respectiv la 456 miliarde lire sterline.

Coronavirus in Marea Britanie

Cazurile de coronavirus din Marea Britanie au urcat astăzi la 319, deoarece secretarul de sănătate Matt Hancock a confirmat al patrulea deces legat de boală.

Citește mai mult: Prețurile petrolului și stocurile asiatice se prăbușesc sub temerile coronavirusului

Investitorii fug de FTSE 100 pe fondul tulburărilor de coronavirus
Colapsul FTSE 100 a avut loc după ce indicele a pierdut vineri 59 miliarde de lire sterline în urma unei pierderi de 200 miliarde lire sterline săptămâna precedentă. Vânzarea de astăzi a fost alimentată de panica indusă de coronavirus în Europa în weekend.

Italia a plasat 16 m cetățeni în închisoare într-o încercare disperată de a conține amenințarea coronavirusului și Marea Britanie a socotit a treia moarte, deoarece infecțiile au crescut la 273.

De atunci au existat peste 110.000 de infecții de la apariția coronavirusului în China la începutul anului 2020. Și numărul mortilor globale din tulpina Covid-19 se îndreaptă către 4.000.

Având în vedere că în Europa au continuat să se obțină un număr mare de eforturi de închidere și de izolare, investitorii sunt îngrijorați de faptul că succesul lanțurilor de aprovizionare și cererea ar putea duce la o recesiune globală.

Prețurile petrolului „neîngrădite” de vină pentru FTSE 100

Analistul UBS, Bhanu Baweja, a declarat că prețul petrolului a devenit „neclintit”, scăzând până la 30 la sută duminică seara. Ca urmare, bruta Brent este pe cale să se producă cea mai mare cădere de o zi de la războiul din Golful din 1991.

Analistul Deutsche Bank, Jim Reid, a adăugat: „Este nevoie de mult pentru a vă amăgi pe piețele financiare.”

Cu toate acestea, a spus că evoluția prețului petrolului „a făcut asta și își merită propriul loc în cărțile de istorie”.

„Scufundarea în petrol a dus la capitularea completă pe alte piețe în această dimineață”, a adăugat el.

Investitorii care fug din stocuri s-au grăbit să asigure siguranța obligațiunilor guvernamentale. Acest lucru a trimis pentru prima dată vreodată pe teritoriul britanic Gilt doi ani pe teritoriul minus.

Randamentul Trezoreriei americane de 10 ani a înregistrat, de asemenea, un nivel record, sub 0,5%. Randamentele scad odată cu creșterea prețurilor.

Stocurile europene se încadrează pe teritoriul pieței de urs
Stocurile europene s-au scufundat împreună cu FTSE 100. Stoxx 600 pan-european a scăzut cu 7,2% până la ora 15:30. Acest lucru a pus-o ferm pe teritoriul pieței de urși – o scădere de 20% față de maximele recente.

Cacul Franței și Dax-ul Germaniei au scăzut ambele la 7,6% până la jumătatea după-amiezii.

Indicatorul european al sentimentului de la firma de date Sentix s-a prăbușit adânc pe teritoriul negativ în această dimineață. Acesta a demonstrat teama investitorilor din zona Euro de apariția virusului.

Citește mai mult: moralul investitorilor din zona euro se prăbușește pe fondul unui focar de coronavirus

„Niciodată o colapsă sincronizată atât de puternică a economiei globale nu a putut fi măsurată în datele noastre”, a declarat Manfred Huebner, directorul general al Sentix. Coronavirus „plonjează economia globală în recesiune”, a spus el.

Comercianții pariază tot mai mult că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce ratele dobânzilor joi. Aceasta ar urma reducerii ratei de urgență a Rezervei Federale a SUA săptămâna trecută.

Deniela Ordonez, economistul din zona euro la consultanța Oxford Economics, a declarat: „Acțiunea factorilor de decizie în sprijinirea economiei este urgentă.”

Citește mai mult: Arabia Saudită va crește producția de petrol după ce acordul Opec va scădea

Stocurile din Asia au scăzut și peste noapte în urma mișcării Arabiei Saudite. Nikkei din Japonia a scăzut cu cinci la sută. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,8%, iar compozitul Shanghai din China a scăzut cu 3%.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.