Cum funcționează imunitatea la COVID?

sâmbătă, iulie 25th, 2020
Lucrurile sunt încă în studiu în ceea ce privește imunizarea pacienților cu Covid. Este o boală pe care o cunoaștem doar de 6-7 luni și încă nu se știe cât de mult ne va putea proteja și un vaccin, atunci când va fi descoperit. De aceea, până la apariția vaccinului, ar fi mai important să găsim formule terapeutice care să se dovedească eficiente, să fie accesibile pentru toată lumea și mai ales care să poată fi administrate cât mai devreme în boală, pentru a nu se ajunge la forme grave, a explicat vineri seara, la Digi24, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS.
Image: © GettyImages

Lucrurile sunt încă în studiu în ceea ce privește imunizarea pacienților cu Covid. Este o boală pe care o cunoaștem doar de 6-7 luni și încă nu se știe cât de mult ne va putea proteja și un vaccin, atunci când va fi descoperit. De aceea, până la apariția vaccinului, ar fi mai important să găsim  formule terapeutice care să se dovedească eficiente, să fie accesibile pentru toată lumea și mai ales care să poată fi administrate cât mai devreme în boală, pentru a nu se ajunge la forme grave, a explicat vineri seara, la Digi24, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS.

Identificarea persoanelor care au făcut seroconversie, adică au anticorpi, este o primă etapă. După aceea ne gândim cât durează această seroconversie, cât timp ai anticorpi. Și aici sunt mai multe teorii, care nu se referă doar la anticorpi în sine, la prezența anticorpilor, ci și la prezența celulelor pe care le numim „cu memorie”, adică celule care dacă vin în contact din nou cu acel virus generează un răspuns imun protector de natură umorală, adică anticorpi, sau chiar de natură celulară, un alt tip de mecanism”, a explicat profesorul Rafila. „Dar este foarte important că există aceste cercetări și sunt speranțe destul de mari, care se corelează și cu producerea de vaccin, pentru că vaccinul tot așa, acționează pe aceste mecanisme imune care duc la apariția unei protecții, care încă nu știm cât de lungă este, pentru că nici nu cunoaștem boala decât de 6-7 luni”, a adăugat el vorbind despre imunizarea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID.

Medicamente cu anticorpi

Profesorul Rafila este optimist că se va găsi un tratament pe bază de anticorpi. „Speranța că vom găsi inclusiv o terapie utilizând așa-numiții anticorpi monoclonali, adică anticorpi direcționați specific, sintetizați în laborator și direcționați exact împotriva acestui virus corona, există. Sunt laboratoare din Olanda, Israel și Statele Unite care fabrică astfel de anticorpi și sunt rezultate promițătoare”, a declarat medicul.

Sursa: digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.