Cum repornești o economie după coronavirus? Experții germani au elaborat un plan

duminică, aprilie 12th, 2020
Luni, guvernul de la Viena a anunțat că va începe deschiderea graduală a magazinelor pentru Paște, Austria devenind prima țară care anunță astfel de măsuri.
Image: © GettyImages

Când ea se va fi terminat, guvernele vor trebui să găsească rapid răspunsul la o întrebare de care depinde supraviețuirea lor – cum repornești o economie afectată de un astfel de eveniment? Un răspuns ar putea fi: „Cu mare, mare grijă”.

În condițiile în care noul coronavirus se răspândește cu rapiditate, guvernele țărilor europene se gândesc la felul în care se pot redeschide fabricile, birourile și școlile cu minimizarea șanselor de răspândire a virusului.

Luni, guvernul de la Viena a anunțat că va începe deschiderea graduală a magazinelor pentru Paște, Austria devenind prima țară care anunță astfel de măsuri.

Presiunea crește și asupra altor guverne, în condițiile în care oamenii încearcă să găsească răspunsuri în ceea ce privește costurile economice ale măsurilor de limitare a răspândirii virusului. Aceste întrebări sunt suplimentate de temeri în ceea ce privește stocurile de alimente și produse sanitare și cât de bine vor reuși ele să facă față în condițiile în care aceste restricții vor rămâne în vigoare o perioadă mai lungă.

Un raport, elaborat de 12 profesori universitari, publicat săptămâna trecută de Institutului pentru Cercetare Economică Ifo, arată că este puțin probabil ca un vaccin sau un tratament eficient pentru coronavirus să fie posibil înainte de 2021. Astfel, Germania ar trebui să abordeze această luptă împotriva virusului mai degrabă ca pe un maraton decât ca pe un sprint.

„Măsurile luate ar trebui elaborate și pregătite în așa fel încât, pe de-o parte, să asigure îngrijirea medicală adecvată și, pe de altă parte, să fie sustenabile pe perioada de timp necesară. Această planificare a tranziției trebuie începută imediat de politicieni, administratori, companii și organizații”, scriu experții germani.

Cum repornești o economie

Guvernul german deja a lansat un pachet de salvare economice în valoare de 750 de miliarde de euro care include măsuri de ajutare a companiilor și a angajaților concediați. Raportul Ifo sugerează că țara ar trebui să creeze un grup de lucru național format din experți și reprezentanți din domeniul politicilor publice care să facă recomandări cu privire la cum pot fi relaxate restricțiile și când ar trebui ca industriile să își reînceapă activitatea.

Domenii precum telecomunicațiile sau industria constructoare de mașini, care sunt cele mai profitabile, ar trebui prioritizate, se arată în raport, în timp ce tipul de muncă care poate fi realizat de acasă să rămână la distanță.

Se sugerează, de asemenea, ca creșele și școlile să se redeschidă mai rapid, în condițiile în care cei mai tineri nu prezintă des simptome severe, iar rămânerea lor acasă menține un stres adițional asupra părinților care trebuie să renunțe la serviciu pentru a sta cu copiii.

Sursa:digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.