Cum sa iti faci o masca coronavirus?

marți, martie 24th, 2020
Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de noul coronavirus (COVID-19)
Image: © masca coronavirus

Cum iti faci o masca coronavirus

Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de noul coronavirus (COVID-19) din China. Totusi, doar purtarea unei masti nu este suficienta, astfel ca este necesara si adoptarea altor masuri, printre care de maxima importanta sunt cele de respectare a normelor de igiena.

Ce este o masca medicala?

O masca medicala este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor. Aceasta acopera nasul si gura si are bucle cu care se fixeaza de urechi. Mastile de fata ajuta la limitarea raspandirii germenilor. Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei masti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

Insa purtarea mastii medicale este doar una dintre masurile de prevenire a infectiilor respiratorii. In acest sens, sunt importante masurile de igiena personala. Spala-ti mainile frecvent cu apa si sapun, acopera gura cand stranuti, tusesti sau iti stergi nasul, spala-ti mainile intotdeauna inainte de a prepara mancarea, inainte de a te aseza la masa si dupa ce mergi la toaleta.

Cine ar trebui sa poarte o masca medicala?

Purtarea mastii medicale este recomandata:

 • Persoanelor cu simptome de infectii respiratorii
 • Persoanelor care au grija de bolnavii cu infectii respiratorii
 • Celor care au fost in contact cu bolnavi cu alte infectii respiratorii
 • Celor care merg in vizita in spitale sau clinici
 • Personalului medical
 • Personalului din industria alimentara
 • Soferilor sau conducatorilor de mijloace de transport in comun
 • Persoanelor care lucreaza in locuri neaerisite sau insuficient ventilate
 • Elevilor si profesorilor (cu exceptia orelor de educatie fizica).

Este recomandat sa porti masca pentru a te proteja de coronavirus?

Avand in vedere ingrijorarile legate de noul coronavirus din China, multe persoane se intreaba care este cea mai buna modalitate pentru a se proteja de infectie. Iar multi se intreaba daca o masca medicala ofera protectie, iar daca da, ce fel de masca? Cel mai important lucru de retinut este ca specialistii incearca sa inteleaga modul in care se transmite noul coronavirus. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomanda:

 • Spalarea mainilor frecvent de-a lungul zilei;
 • Evitarea atingerii cu mainile nespalate a ochilor, nasului si a gurii;
 • Evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Aceste masuri ajuta la prevenirea multor infectii, inclusiv a celei cu noul coronavirus.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.