Cum se va încheia focarul de coronavirus?

vineri, martie 13th, 2020
În ciuda eforturilor la nivel mondial de a conține noul coronavirus, hotspoturile continuă să apară, iar numărul de cazuri este în creștere.
Image: © GETTY IMAGES

În ciuda eforturilor la nivel mondial de a conține noul coronavirus, hotspoturile continuă să apară, iar numărul de cazuri este în creștere.

Au trecut doar câteva luni de când virusul, numit SARS-CoV-2, și-a făcut prima apariție publică pe o piață de fructe de mare și animale vii din Wuhan, China. De atunci, virusul a saltat granițele, a infectat peste 82.500 de oameni și a ucis 2.810. Dar, ca în cazul tuturor focarelor trecute, acesta va ajunge la sfârșit.

Deci, cum se va încheia această poveste?

Experții spun că o posibilitate este ca cazurile bolii să înceapă să scadă atunci când suficientă lume dezvoltă imunitate, fie prin infecție, fie prin vaccinare. Un alt scenariu posibil este acela că virusul va continua să circule și se va stabili ca un virus respirator comun.

„Este din ce în ce mai probabil ca acest virus să se răspândească în toată lumea”, a spus Aubree Gordon, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea din Michigan. „Încă avem șanse să-l conținem, dar se pare că această fereastră se închide.”

Focarul îndeplinește deja două criterii ale unei pandemii: SARS-CoV-2 poate infecta oamenii și provoca boli și se poate răspândi cu ușurință de la o persoană la alta, a declarat Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), într-o conferință de presă marți ( 25 februarie). Pe măsură ce virusul începe să infecteze comunitățile din mai multe țări, acesta se apropie de îndeplinirea celui de-al treilea criteriu: răspândirea la nivel mondial a virusului.

Aproximativ 95% din cazurile de COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, se află în China continentală. Cu toate acestea, vârfurile apar în alte țări, inclusiv Coreea de Sud, Iran, Italia, Singapore, Taiwan, Thailanda și Japonia. Miercuri (26 februarie), CDC a anunțat primul caz de probabil „răspândire în comunitate” a virusului, la un pacient din nordul Californiei fără legături cu o regiune afectată.

Cel mai bun mod de a controla virusul sau de a încetini răspândirea acestuia este prin măsuri de izolare, precum carantine și restricții de călătorie, a spus Gordon pentru Live Science. Într-adevăr, a existat un efort la nivel mondial pentru a opri răspândirea acestui nou coronavirus. Unele eforturi, cum ar fi carantinele de pe vasul de croazieră Diamond Princess, ar fi putut avea un succes limitat, Live Science a raportat anterior.

Dar conținerea răspândirii virusului va fi extrem de dificilă, a spus Gordon. Există câteva motive pentru care: SARS-CoV-2 se răspândește foarte ușor, majoritatea cazurilor de COVID-19 nu sunt severe și, astfel, nu pot fi identificate, iar virusul are o lungă perioadă de incubație sau perioada în care o persoană este infectat și când încep să prezinte simptome, a spus Gordon.

Mai mult, toate eforturile de izolare se bazează pe ceea ce știm despre virus și încă nu se știe multe. Perioadele de carantină sunt de obicei 14 zile, bazate pe studii timpurii care au sugerat că a fost cea mai lungă perioadă posibilă de incubație pentru virus. Există însă unele dovezi că perioada de incubație ar putea fi mult mai lungă.

De exemplu, știrile locale din provincia Hubei din China (unde au apărut primele cazuri umane ale bolii) au susținut că un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost infectat cu coronavirus nu a prezentat simptome decât după 27 de zile de la infecție, potrivit The Washington Post.

Cele mai frecvente metode prin care se crede că se răspândește virusul sunt prin picături respiratorii și prin contactul cu o persoană infectată, dar încă nu este clar dacă virusul se poate răspândi înainte de începerea simptomelor.

Și încă există posibilitatea ca coronavirusul să înceapă să se răspândească înainte să știm chiar că există. „Cred că este deja o pandemie”, a spus dr. Amesh Adalja, un specialist în boli infecțioase și un savant senior la Johns Hopkins Center for Health Health din Baltimore. „Cred că au existat, probabil, cazuri în SUA și în alte locuri care nu au fost recunoscute, mai ales că marea majoritate sunt ușoare și nu se disting de alte cauze ale răcelii comune.”

Dacă eforturile de izolare nu reușesc și acest lucru devine într-adevăr o pandemie, „există două modalități prin care s-ar putea termina”, a spus Gordon pentru Live Science. Fiecare suficientă persoană va dezvolta imunitate – fie prin infecție sau vaccinare – că virusul nu va mai transmite și va fi eliminat, fie virusul va continua să circule și se va stabili ca un virus respirator comun.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.