Pandemia de coronavirus câștigă din nou teren în Europa. Mai multe țări au anunțat introducerea unor noi măsuri mai dure pentru a controla răspândirea virusului, scrie BBC.
Image: © GettyImages

Pandemia de coronavirus câștigă din nou teren în Europa. Mai multe țări au anunțat introducerea unor noi măsuri mai dure pentru a controla răspândirea virusului, scrie BBC

Pe lista țărilor europene cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 se numără Rusia, cu 975.576 cazuri, Spania cu 451.792 cazuri, Marea Britanie, Italia, Franța și Germania, fiecare cu peste 200.000 de cazuri raportate. În ceea ce privește numărul deceselor, Marea Britanie se confruntă cu cel mai negru bilanț, peste 41.000 de morți, potrivit World Meters.

Spania

În Spania, afectată puternic de al doilea val de coronavirus, copiii de peste șase ani vor trebui să poarte permanent masca în şcoli, a anunţat joi guvernul de la Madrid. Deşi elevii vor trebui să păstreze între ei o distanţă de 1,5 metri, cei mici vor putea să se joace între ei fără a respecta această măsură, dar numai cu colegii lor de clasă, pentru a putea fi efectuate mai uşor anchetele epidemiologice în caz de infectare. Elevii vor trebui de asemenea să se spele pe mâini de cel puţin cinci ori pe zi, dimineaţa le va fi luată temperatura şi clasele vor fi aerisite frecvent.

De asemenea, Primăria Madrid a anunţat închiderea parcurilor pe timp de noapte şi a piscinelor, în timp ce arhipelagul Balearelor a decis miercuri interzicerea accesului pe plaje noaptea, iar în regiunea sud-estică Murcia vor fi interzise întâlnirile cu mai mult de şase persoane care nu fac parte din acelaşi cămin, scrie Agerpres.

În ultimele 14 zile Spania a înregistrat 190 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, cea mai înaltă rată de contagiune în rândul statelor UE, numărul internărilor şi al deceselor începând de asemenea să crească, după ce peste 29.000 de oameni au murit în această ţară în urma infectării cu noul coronavirus de la începutul epidemiei.

Franța

În Franța, purtarea măștii a devenit obligatorie, în Paris, inclusiv în spaţiile deschise. Există o „revenire incontestabilă a epidemiei”, a declarat premierul francez, Jean Castex, după ce, joi, s-a înregistrat un nou record privind cazurile COVID.

Joi, 21 de departamente franceze, inclusiv Paris și Bouches du Rhône, au fost declarate „zone roșii” din cauza unei circulații mai mari a coronavirusului. Astfel, prefecții au dreptul să limiteze circulația persoanelor și a vehiculelor, să interzică evenimente cu un anumit număr de persoane sau să închidă provizoriu restaurante, muzee sau piețe.

Germania

În Germania, oficialii au cerut cetățenilor să nu mai călătorească în țări și regiuni considerate „cu risc ridicat” și interzicerea evenimentelor cu un public numeros a fost prelungită până la sfârșitul anului. Totodată, Angela Merkel vrea să-i amendeze pe cei care nu poartă mască în magazine sau în mijloacele de transport în comun.

Cancelarul german se declară și în favoarea unei limitări a numărului de persoane în adunări private la 25, sau la 50 dacă acestea sunt organizate în locuri publice precum restaurantele, iar autorităţile îşi vor înăspri controalele pentru a se asigura că perioadele de carantină sunt bine respectate şi vor impune amenzi dacă nu se va întâmpla aşa.

Chiar dacă răspândirea virusului este „în prezent încă net mai redusă decât vârful atins în martie şi aprilie”, autorităţile evidenţiază faptul că, „în ultimele săptămâni, numărul de infecţii a crescut din nou”.

Germania înregistrează circa 1.500 de noi cazuri zilnic, cel mai mare nivel de la sfârşitul lunii aprilie. Recordul a fost de circa 6.000 de cazuri şi a fost înregistrat la început de aprilie.

Polonia

Polonia va interzice toate zborurile din România și alte 45 de ţări, începând din 2 septembrie, în condiţiile în care ţara se luptă cu o creştere a cazurilor de infecţie cu coronavirus.

„Din cauza ameninţării răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este necesar să ne exercităm dreptul de a reintroduce o interdicţie a traficului aerian pentru a reduce ameninţarea la adresa sănătăţii publice”, se arată în proiectul de act normativ.

Marea Britanie

În Marea Britanie, în zonele unde transmiterea virusului este ridicată, adulţii şi elevii trebuie de acum înainte să poarte mască atunci când se deplasează în interiorul unităţilor de învăţământ. Portul măştii nu va fi obligatoriu în sălile de clasă, unde se estimează că riscurile sunt mai mici. În restul ţării, guvernul nu recomandă portul măştii, dar lasă unităţile să decidă „dacă acestea consideră că este adecvat pentru situaţia lor particulară”, a precizat Ministerul Educaţiei într-un comunicat publicat marţi seară.

În ceea ce privește persoanele care ajung pe teritoriul acesti țări, s-a impus instituirea carantinei de 14 zile pentru cei care provin din țări cu o creștere considerabilă a infectărilor, precum Elveția, Cehia, Spania sau Franța, scrie The Guardian.

România

În România, măștile de protecție și obligatorii, în mai multe județe și în municipiul București, în spațiile publice închise și deschise. Însă, începând cu data de 1 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis redeschiderea restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare. Barurile și discotecile rămân închise, iar terasele vor funcționa până la ora 24:00.

Sursa: digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.