Peste un milion de persoane au fost testate pozitiv în lume – o fracţiune din numărul real de bolnavi – iar numărul deceselor a ”explodat” în Statele Unite, unde aproape 1.200 de oameni au decedat într-o zi – un număr fără precedent într-o singură ţară, relatează AFP.
În Europa, Italia şi Spania au cele mai multe decese, în timp ce Germania consemnează o încetinire a ritmului îmbolnăvirilor. Jumătate din omenire este în izolare, poveştile celor care s-au vindecat se aseamănă, indiferent de ţară, şi sunt despre singurătate şi teama de moarte. În taberele de refugiaţi situaţia este dramatică, aglomeraţia făcând inutile orice fel de precauţii.
Coronavirus SUA
Economia şi angajaţii sunt victimele colaterale ale pandemiei, iar guverne, precum cel Italian, trebuie să decidă dacă pun economia în stand-by sau aleg să pună în pericol viaţa multor persoane. Comisia Europeană şi şi Banca Mondială se declară dispuse să ajute statele atât în susţinerea luptei împotriva pandemiei cât şi pentru repornirea economiei, iar îndemnul ONU la cooperare internaţională se loveşte de competiţia între state în cursa pentru stocurile de măşti medicinale
Însă ritmul creşterii deceselor, spitalizărilor şi cazurilor continuă să încetinească, dau asigurări autorităţile.
În Germania, restricţiile încep să încetinească răspândirea virusului, a apreciat vineri preşedintele Institutului Robert Koch, insistând asupra necesităţii ”menţinerii” acestor măsuri.
Jumătate din omenire este de-acum supusă unor măsuri de izolare, uneori foarte stricte, cu consecinţe economice şi sociale catastrofale.
Potrivit unui ultim bilanţ AFP, cel puţin 1.035.380 de cazuri au fost depistate în 188 de ţări şi teritorii. Însă numeroase cazuri diagnosticate nu reflectă decât o fracţiune a numărului real al contaminărilor, în contextul în care un număr mare de ţări testează doar cazurile grave.
Boala a ucis deja peste 53.600 de persoane în lume.
Unele dintre persoanele care s-au vindecat îşi povestesc singurătatea şi frica de a muri.
Javier Lara, un spaniol în vârstă de 29 de ani, ”sportiv şi nefumător”, a ajuns la ”terapie intensivă, cu oxigen”. ”Voi muri? le întrebam pe îngrijitoare. Ele îmi răspundeau «nu ştim, acest virus este nou»”.
Alţii, ca Diana Berrent, de la New York, îşi testează plasma pentru a afla dacă în ea se află, după boală, suficienţi anticorpi, pentru a contribui la studii cu privire la posibile tratamente împotriva bolii covid-19.
”Noi, supravieţuitorii, putem ajuta”, îşi exprimă speranţa această fotografă americană energică, în vârstă de 45 de ani. ”Am putea fi supereroi”.
Noul coronavirus a ucis de-acum aproape 6.000 de oameni în Statele Unite, unde Casa Albă estimează că epidemia ar urma să se soldeze cu 100.000 până la 240.000 de morţi.
Frica de boală, izolarea, pierderea locului de muncă au consecinţe psihologice în ţară, unde profesioniştii în domeniul sănătăţii mentale şi liniile telefonice pentru prevenţia sinuciderilor sunt foarte solicitate.
Bianţurile continuă să crească în Italia – aproape 14.000 de morţi – şi în Franţa – peste 5.300.
În Italia, cel mai mare crematoriu din Milano şi-a închis porţile, iar corpuri au fost duse de la Bergamo, cel mai afectat oraş, în alte regiuni, pentru a fi incinerate.
Italia, Spania, Statele Unite şi Franţa înregistrează mai mulţi morţi decât China continentală (3.322) – cea mai populată ţară din lume, în care a apărut epidemia în decembrie, ceea ce provoacă suspiciuni puternice cu privire la autenticitatea datelor chinezeşti.
Beijingul a minţit subevaluându-le puternic – se arată într-un raport confidenţial al serviciilor americane de informaţii, citat de mai mulţi parlamentari.
Îngrijorarea este mare mai ales în taberele de refugiaţi sau deplasaţi, în Africa, încă relativ cruţată, dar şi în Europa.
Sursa: news.ro