Fapte coronavirus: există un leac și care este rata mortalității virusului?

miercuri, martie 11th, 2020
Focarul de coronavirus a lovit pe fondul sezonului gripei în emisfera nordică și chiar medicii pot lupta să facă distincția între cele două - suprapunerea simptomelor a contribuit probabil la detectarea lentă a infecțiilor comunitare în unele țări, inclusiv în Italia.
Image: © REUTERS

Ce știm despre virus acum?

Virusul Covid-19 este un membru al familiei coronavirus care a făcut saltul de la animale la oameni la sfârșitul anului trecut. Mulți dintre cei care au fost infectați inițial au lucrat sau au cumpărat frecvent pe piața en-gros de fructe de mare din Huanan, în centrul orașului chinez Wuhan. În mod neobișnuit pentru un virus care a făcut saltul de la o specie la alta, se pare că se transmite eficient la om – estimările actuale arată că, fără măsuri puternice de contenție, persoana obișnuită care prinde Covid-19 o va transmite altor două. Virusul pare, de asemenea, să aibă o rată a mortalității mai mare decât bolile comune, cum ar fi gripa sezonieră. Combinația dintre capacitatea coronavirusului de a se răspândi și de a provoca boli grave a determinat multe țări, inclusiv Marea Britanie, să introducă sau să planifice măsuri extinse de sănătate publică, menite să conțină și să limiteze impactul epidemiei.

Cum pot să mă opresc pe mine și pe ceilalți să se infecteze?

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și faceți acest lucru des, inclusiv atunci când ajungeți acasă sau la serviciu. Folosiți gelul de desfacere a mâinilor dacă nu sunt disponibile săpun și apă. Evitați să vă atingeți fața. Tuse sau strecurați într-un țesut sau strâmbul cotului (nu mâna) și puneți țesuturile folosite direct în coș. Evitați contactul strâns cu persoanele care prezintă simptome posibile. Urmați instrucțiunile NHS despre autoizolare și călătorie.

Cum puteți spune diferența dintre gripă și Covid-19?

Focarul de coronavirus a lovit pe fondul sezonului gripei în emisfera nordică și chiar medicii pot lupta să facă distincția între cele două – suprapunerea simptomelor a contribuit probabil la detectarea lentă a infecțiilor comunitare în unele țări, inclusiv în Italia.

Simptomele tipice de gripă, care apar în mod rapid, includ febră ridicată, dureri în gât, dureri de mușchi, dureri de cap, frisoane, curgere sau nas înfundat, oboseală și, mai mult, ocazional, vărsături și diaree. Medicii încă lucrează pentru a înțelege întinderea completă a simptomelor și severității pentru Covid-19, dar studiile timpurii ale pacienților duși la spital au constatat că aproape toți au dezvoltat febră și tuse uscată, iar mulți au avut oboseală și dureri musculare. Pneumonia (infecția pulmonară) este frecventă la pacienții cu coronavirus, chiar și în afara celor mai severe cazuri, iar acest lucru poate duce la dificultăți de respirație. Un nas mai curând și dureri în gât sunt mult mai puțin frecvente, raportate de doar 5% dintre pacienți. Totuși, singura confirmare de a avea Covid-19 este un test.

Ce ar trebui să fac dacă am simptome?

Dacă aveți simptome sau credeți că ați putut fi expus la virus în timpul călătoriei sau prin alte contacte, apelați serviciul de urgenta 112 sau vizitați serviciul online sau contactați serviciul echivalent din țara dvs. Nu mergeți la medic, farmacie sau spital.

 

Dacă voi primi coronavirus, cât de bolnav mă voi îmbolnăvi?

Un studiu amplu realizat în China a descoperit că aproximativ 80% din cazurile confirmate au prezentat simptome destul de ușoare (definite ca nicio infecție semnificativă la plămâni). Aproximativ 15% au prezentat simptome severe care au provocat lipsă semnificativă de respirație, oxigen scăzut în sânge sau alte probleme pulmonare și mai puțin de 5% din cazuri au fost critice, prezentând insuficiență respiratorie, șoc septic sau probleme multiple ale organelor. Cu toate acestea, este posibil ca un număr mai mare de cazuri foarte ușoare să treacă sub radar și, prin urmare, această descompunere a gravității s-ar putea schimba în timp, pe măsură ce are loc screeningul mai larg. Persoanele în vârstă și cele cu probleme respiratorii, boli de inimă sau diabet sunt expuse unui risc mai mare.

Care este rata mortalității noului coronavirus?

Este probabil aproximativ sau puțin mai puțin de 1%. Cifre mult mai mari au zburat, dar medicul șef, Chris Whitty, este unul dintre cei care consideră că se va dovedi a fi cu 1% sau mai mic. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit despre 3,4%, dar cifra sa a fost calculată prin împărțirea numărului de decese la numărul de cazuri confirmate oficial. Știm că există multe cazuri mai ușoare care nu ajung la spital și nu sunt luate în calcul, ceea ce ar reduce rata mortalității semnificativ.

Decesele sunt cele mai mari la vârstnici, cu rate foarte mici în rândul tinerilor, deși personalul medical care tratează pacienții și care este expus la o mulțime de virus se crede că este mai expus riscului. Dar chiar și în rândul celor peste 80 de ani, 90% se vor recupera.

Vă puteți infecta cu transportul în comun?

Cele mai multe infecții se întâmplă în familii, unde oamenii locuiesc în sferturile apropiate. Trebuie să fiți la un metru doi de cineva pentru a fi infectat prin picături de apă încărcate virale din tuse sau când vorbesc. Acest lucru este mai puțin probabil în transportul în comun. Cu toate acestea, ar fi posibil să ridicați virusul pe mâinile dvs. de pe o suprafață pe care a atins-o cineva cu infecția. Virusul poate rămâne 48 de ore sau chiar 72 de ore pe o suprafață dură, cum ar fi șina de mână în tub – deși mai puțin timp pe o suprafață moale. De aceea, sfatul este să vă spălați regulat pe mâini și să evitați să vă atingeți fața, pentru a preveni virusul să vă intre în nas, gură sau ochi.

Există un remediu pentru Covid-19?

Nu în acest moment, dar medicamentele despre care se știe că funcționează împotriva unor viruși sunt testate în China, unde există mii de pacienți, iar noi studii încep în SUA și în alte țări. Un număr mare este necesar pentru a afla dacă lucrează la câteva persoane sau la mulți oameni sau la nimeni deloc. Cei mai de nădejde sunt Kaletra, care este o combinație de două medicamente anti-HIV și remdesivir, care a fost încercat, dar nu a reușit la pacienții Ebola din vestul Africii, în 2013 și 2016. Unii medici chinezi încearcă, de asemenea, cloroquina, un medicament antimalarian, care este off-brevet, prin urmare ieftin și extrem de disponibil și ar fi foarte util în țările cu venituri mici. Primele rezultate sunt așteptate la mijlocul lunii martie și ar trebui să indice dacă medicamentele îi vor ajuta cel puțin pe cei care sunt cei mai grav bolnavi. Nu se așteaptă o cură miracolă.

Când vom primi un vaccin?

Eforturile de a dezvolta un vaccin eficient pentru Covid-19 s-au comparat rapid cu epidemiile istorice, precum Ebola. O serie de echipe testează deja candidații la vaccin la animale și se pregătesc să efectueze mici încercări la oameni. Compania americană, Moderna Therapeutics, recrutează deja și speră să înscrie 45 de voluntari între 18 și 55 de ani și să lanseze procesul până la sfârșitul lunii aprilie. Studiile din faza unu ca acesta arată dacă vaccinul declanșează un răspuns imun și dacă doza dată determină efecte adverse și poate fi completată destul de rapid. Cu toate acestea, fazele ulterioare, care vor implica mii de voluntari și vor analiza mai atent eficacitatea, vor dura mai mult și obținerea unui vaccin disponibil comercial în termen de un an ar fi extrem de rapidă. Consilierul științific principal al guvernului, Sir Patrick Vallance, a declarat că nu crede că un vaccin de lucru pentru protejarea oamenilor de coronavirus va fi produs la timp pentru focarul curent, dar că un interval de timp de un an sau 18 luni „nu a fost rezonabil să presupună “.

 


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.