”Brace for impact”. ”Pregătiți-vă de impact”. Formula a fost adoptată în aviație pentru creșterea șanselor de supraviețuire în cazul unui accident de avion.
Nu cred să mă sperie ceva mai mult, când vine vorba de accidente, decât posibilitatea unei aterizări forțate. Nu doar pentru că cifrele sunt grăitoare: viteză foarte mare, distanță semnificativă până la pământ, materiale din care e făcută aeronava etc., dar și pentru că, în scaunul pasagerului, ești cu adevărat neputincios. Nu poți face decât să urmezi regulile, și să respecți ce spune personalul de zbor.
Măsura nu poți spune că n-are parte de glumele ei morbide. O poveste urbană despre ”brace for impact” spune că de fapt e menită să-ți ferească arcadele dentare după care vei fi identificat, post-mortem. Adevărul, însă, este că adoptarea politicii de către flotele de aviație a crescut nu doar supraviețuirea victimelor,
Dar și a ajutat la reducerea anumitor leziunicompatibile cu viața, dar care creșteau indirect mortalitatea, sau lăsau în urmă sechele de multe ori permanente.
În săptămânile care vin România se confruntă cu fazele 3 și 4 ale epidemiei de Covid-19. Indiferent cât am discutat până acum, ce-a fost până acum de fapt nu e mare lucru. Până acum a fost bine.
Vine, în schimb, curând momentul când forța de acțiune și reziliență a acestei țări va fi testată. Scriu aceste rânduri pentru populația inocentă. Pentru prietenii mei virtuali și cei din viața reală. Pentru frații mei medici, asistenți medicali, pentru personalul sanitar de pretutindeni. Dar, ca oricând de când scriu, scriu de fapt lucrurile acestea pentru mine.
Brace for impact. Momentul de trecere al unei epidemii de la faza de cazuri izolate, izolabile și carantinate, la transmitere comunitară, este înspăimântător. Oamenii nu-și dau seama. Ieri veneam cu fiul meu spre casă. Pe fereastra mașinii vedeam copiii puzderie în parc, alături de părinți (iresponsabili). Mai departe, în piața impromptu organizată, oameni de toate vârstele mișunau pe la tarabe. La o stație de autobuz, oameni așteptau. Pe o alee, doi îndrăgostiți mergeau, mână în mână. Pentru o fracțiune de secundă am simțit neputință. Pentru un moment mi-aș fi dorit să opresc mașina, să îi zgudui pe fiecare, să mă asigur că au înțeles ce vine către ei.Dar am continuat să conduc.
Brace for impact. E o chestiune de zile până când numărul cazurilor se va dubla fiecare a doua zi, sau mai mult. Împrăștierea e imprevizibilă, dincolo de factorul statistic de 2.5. Unii oameni ajung la 10 – 15 contacți infectați (vezi cazul Gerota).
Este momentul când măsurile anterior enunțate trebuie duse mai departe, pentru a continua scutul împrejurul sistemului medical.
1. Primesc zilnic mesaje de la medicii de familie care-mi spun că sunt asaltați de pacienți/ adulți/ dar mai ales părinți cu copii pentru simptome de răceală banală/ tuse, muci etc, și care caută consult la medic. Românul VREA neapărat să îi vadă doctorul copilul, chiar dacă sunt chestiuni de bun simț că se vor rezolva de la sine, și e doar o angoasă. Sugestia mea este ca medicii de familie, cel puțin în București, unde trăiește o zecime din populația României, și e aglomerare urbană, să folosească platforma online/ telefonică/ pentru rezolvarea cazurilor. Idem și pentru bătrâni, care vin să-și reînnoiască rețetele. Brace for impact. Brace. Brace. Tot ce puteți rezolva singuri, sau printr-un telefon, rezolvați așa în perioada următoare.
2. Primesc zilnic, și rezolv, chestiuni care trec pe sub radarul autorităților, pentru că autoritatea nu se poate gândi la cazuri particulare, cât la reguli generale. Spre exemplu situația persoanelor fără adăpost. Am reglat-o, întrucâtva, în ultimele 24 de ore, în ce privește reguli de igienă și detecție. Situația centrelor de cronici, a căminelor de bătrâni, a rețelei de asistență comunitară.
3. Situația circuitelor de acces către sistemul medical, și triaj. Fiți pregătiți (brace for impact!) că triajul se va desfășura, în săptămânile care vin, în corturi de triaj mai degrabă decât în spitalele înseși. SCUT împrejurul sistemului medical, pentru că resursa cea mai de preț, și care trebuie păstrată funcțională, se numește Patul de terapie intensivă.
Contează foarte puțin, acum, cine a fost isteț, cine-a fost prost, cine-a înțeles sau cine n-a înțeles ce înseamnă o epidemie. În zilele care vin, când frica devine proximă, pentru că ai să ai cazuri din cercul tău de cunoscuți, pune încă de pe acum pe frigider o listă de lucruri de făcut, și respect-o ca și cum ai fi într-un avion în cădere. Brace for impact. Doar că nu e un accident de avion. E o epidemie. Și-i vom supraviețui. Toți, împreună, câtă vreme respectăm la sânge recomandările.
Stai acasă.
Spală mâinile și dezinfectează suprafețele.
Ascultă mesajele oficiale și noutățile propuse de autorități.
Convinge persoana de lângă tine care spune că toate sunt prostii să respecte și ea regulile.
Și împreună le vom da o șansă mai bună celor mai vulnerabili dintre noi.
La cateva ore de la această postare, în urma reacțiilor, medicul psihatru a mai postat:
„Scurt update după câteva întrebări puse de voi prin diverse mijloace,În ceea ce privește comportamentul de siguranță epidemiologică în contextul deplasărilor a) obligatorii dar și b) neprevăzute.Exemple de astfel de deplasări: mersul la stomatolog, la medicul veterinar, înrăutățirea bruscă a sănătății unui membru apropiat de familie, deces în familie.1. Practică igiena strictă la plecare. Spală mâinile cu săpun și apă caldă timp de minim 30 de secunde. Mască, mănuși obligatoriu.2. Practică igiena socială. Evită deplasarea cu transportul în comun, tip tramvai, autobuz, metrou. Păstrează distanța socială, minim 1.5 – 2 metri.3. Practică igiena strictă la sosire. Spală mâinile cu apă caldă și săpun 30 de secunde.4. NB: informează-te dinainte dacă locul unde mergi a) include alte forme de aglomerație socială, spre exemplu dacă e coadă la cabinet sau la clinică, dacă au prevăzute proceduri de la punctele 1 – 3, b) dacă persoanele cu care te întâlnești au experimentat simptome înalt sugestive pentru Covid19 (temperatură crescută/ tuse uscată).5. NB2: explică măsurile de mai sus persoanelor cu care urmează să te întâlnești, în situația neprevăzută că nu respectă aceste reguli.6. Practică igiena strictă la revenirea acasă.7. Stai în casă.”