Holera și coronavirus: de ce nu trebuie să repetăm ​​aceleași greșeli

sâmbătă, mai 2nd, 2020
Una câte una, ne alăturăm unui șir de fețe pe ecranele noastre. Noi medicii nu suntem obișnuiți să facem videoconferință în acest fel și încă ne salutăm cu mâinile fluturând emoționate.
Image: © GettyImages

Ne conectăm în fiecare zi la ora 7.45. Una câte una, ne alăturăm unui șir de fețe pe ecranele noastre. Noi medicii nu suntem obișnuiți să facem videoconferință în acest fel și încă ne salutăm cu mâinile fluturând emoționate. De când a început criza coronavirusului, aceste întâlniri virtuale zilnice s-au dovedit o modalitate neprețuită de a ține pasul cu ghidurile clinice, protocoalele interne și bunăstarea personalului – toate acestea se schimbă în fiecare zi.

Coronavirus

Dar aceste întâlniri ne aduc și vești pe care le luăm mai mult personal: câți dintre pacienții noștri au simptome? Câți s-au testat pozitiv? Câți au murit? Acestea sunt întrebări importante, cu siguranță, dar pregătirea mea în domeniul sănătății publice îmi amintește să mă gândesc la nivel global. Anul viitor va vedea evoluții care ne vor permite să punem virusul sub control în vest, dar ce se întâmplă în alte țări? Nu pot să nu mă gândesc la rudele mele din India și la ce va însemna această pandemie – nu doar acum, ci și în viitor. Întrebarea cu adevărat importantă nu este cine va muri de coronavirus mâine, ci peste 200 de ani.

Pentru coronavirus nu este singura pandemie cu care se confruntă lumea. Există încă unul care face ravagii chiar acum. De când s-a răspândit prima dată holera pe glob, acum două secole, a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni. În timpul necesar pentru a citi acest articol, alte cinci persoane vor fi murit din cauza lui. Acum este în mare parte ignorată în vest, dar în alte părți ale lumii, nu a dispărut niciodată.

În timp ce cu siguranță voi putea oferi pacienților mei din Anglia un vaccin contra coronavirusului într-un an sau doi, iar în timp ce sistemele de sănătate occidentale vor fi consolidate pentru a fi mai pregătite pentru un potențial focar viitor, îmi fac griji că s-ar putea să repetăm ​​greșelile de holeră: cucerirea coronavirusului peste tot, cu excepția celor mai sărace părți ale lumii.

Condițiile umede, semi-tropicale din delta Ganges îl fac, de asemenea, un punct fierbinte pentru bolile transmise de apă. Și în nordul Indiei se crede că holera a avut originea în urmă cu câteva milenii, din cauza abundenței bazinelor cu apă liniștită și a ceremoniilor hinduse care implică închinători care se spală pe râuri. O inscripție în vârstă de 2.000 de ani la un templu din Gujarat descrie în mod viu tabloul clinic al pacienților suferiți de holera severă: „Buzele albastre, fațetele feței, ochii scobitori, stomacul scufundat, membrele se contractă și se sfărâmă ca și cum foc.”

În secolul al XIX-lea, omul de știință Max von Pettenkofer credea, în mod incorect, că holera necesită anumite soluri și factori de mediu unici India, și astfel s-a gândit că nu poate fi contagioasă sau endemică în Europa. Dar persistența holerei în acest domeniu are mai puțin de-a face cu climatul și mai mult cu alegerile politice.

Colera este o boală infecțioasă care activează toate robinetele din intestinul tău, astfel încât apa și sărurile se revarsă din sistemul tău, oferindu-ți o diaree apoasă cu apă, care arată amidon, precum apa de orez. Această diaree ajută infecția să se răspândească între oameni, lăsând o urmă de victime atât de grav deshidratate încât, dacă nu primesc tratament, se mărunțesc ca prunele în câteva ore.

Timp de secole, holera a provocat doar epidemii localizate în nord-estul Indiei. Asta a fost până în 1817, când unul dintre aceste focare, originar din Bengal, s-a răspândit în întreaga lume, începând prima dintre cele șapte pandemii de holeră. Dar, întrucât Wuhan nu poate fi învinuit pentru actuala pandemie Covid-19, nu putem răspunde această regiune pentru răspândirea holerei, mai mult decât America de Nord ar trebui să fie învinovățită pentru pandemia de gripă porcină H1N1 din 2009, care provine de la porcii crescuți industrial. Ceea ce răspândește aceste boli are în comun este comerțul internațional și mișcarea animalelor și a oamenilor care vin cu ea.

Sursa: theguardian.com


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.