Lupta pentru fiecare viață este cruntă într-o secție de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19 în stare critică.
Fiecare respirație este o victorie, atât pentru ei, cât și pentru medicii care încearcă să îi salveze. O fac în cele mai dure condiții de care au avut parte, unii după ani mulți petrecuți printre oamenii grav loviți de boală. În costume etanșe, cu multe rânduri de măști și mănuși, care nu permit virusului să treacă.
Dar nici corpului să respire, deși e vară, iar aer condiționat în saloane nu este, tocmai pentru ca virusul să nu se poată răspândi.
Jurnaliștii Digi24, Bogdan Ocnaru, Florin Dizanov și Marian Tănase, au filmat în Secția de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 din Târgoviște. Vorbim de județul cu o creștere galopantă a numărului de cazuri noi. Și veți vedea, aproape toate paturile din spital sunt ocupate. Vă atragem atenția: urmează imagini cu un puternic impact emoțional.
Sorin Aldea, medic primar ATI: Cum suntem astăzi, doamnă? Suntem puțin mai bine?
Pacientă: Mai bine! Mai bine!
Sorin Aldea, medic primar ATI: Ne oxigenăm dimineață, spuneați că e un pic de lipsă de aer. Dar acum e mai bine!
Pacientă: Da! Da!
Sorin Aldea, medic primar ATI: Am crescut fluxul, am luat analiza, care-mi arată că e mult mai bine. Beți ceva? Mâncați ceva de dimineață?
Pacientă: Mai târziu.
Sorin Aldea, medic primar ATI: O să vină fetele să…
Pacientă: Mulțumesc foarte mult! Sunteți niște băieți minunați!
Sorin Aldea, medic primar ATI: Să fiți sănătoasă!
Medic primar ATI: Boala e reală, e periculoasă, păcătoasă și înșelătoare. Nu ocolește pe nimeni, indiferent de rang, poziție sau statut social
Și acest pacient, și ceilalți din salonul său, alături de cei de la ATI sunt supravegheați 24 de ore de o mână de oameni. Câteva infirmiere, asistenți și medici, câte unul pe fiecare tură. Într-o altă aripă a clădirii, denumită Zona Verde, a fost amenajat un fel de centru de comandă. Pe un monitor sunt afișate funcțiile vitale ale celor intubați, iar pe altul sunt imagini în direct din ATI-ul Zonei Roșii. În același spațiu, personalul medical are o cameră de odihnă, în care intră foarte rar, o încăpere în care cineva le spală, usucă și calcă hainele care pot fi infectate și un vestiar. Pentru toți, spitalul nu e a doua casă, ci prima, acolo își petrec cel mai mult timp. Până acum, 15 oameni au murit la spitalul din Târgoviște. Câteva sute s-au vindecat și sunt acasă.
Am stat de vorbă cu medicul Sorin Aldea și în afara zonei unde e obligat să poarte combinezonul special. Ne spune că e epuizat, la căpătul puterilor. Muncește fără întrerupere și nu mai are decât doi colegi anesteziști. Atunci când sunt la serviciu, cu toții aleargă, la propriu, între clădirea spitalului de urgență, unde se află o secție de terapie intensivă pentru bolnavii cu alte patologii, cele 5 săli de operație, și clădirea care găzduiește secția COVID. Medicul Aldea să gândește să renunțe. Nu știe cât va mai putea munci în ritmul acesta fără ajutoare.
Sursa:digi24.ro