Când virusul pandemic coronavirus a lovit Asia, oamenii din întreaga regiune au purtat rapid măști, unele locuri precum Taiwan și Filipine chiar făcându-le obligatorii în anumite scenarii.
Image: © GettyImages

Când virusul pandemic coronavirus a lovit Asia, oamenii din întreaga regiune au purtat rapid măști, unele locuri precum Taiwan și Filipine chiar făcându-le obligatorii în anumite scenarii.

În Occident, însă, adoptarea măștii a fost mult mai lentă, cu medicul șef al Angliei, Chris Whitty, de exemplu, până la a pretinde că purtarea de mască nu este necesară.
Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna cazul în care purtarea de mască este o proclivitate asiatică.

Cu siguranță nu a fost în timpul pandemiei gripale din 1918, care a durat din ianuarie 1918 până în decembrie 1920, și a infectat o treime din populația lumii, sau aproximativ 500 de milioane de oameni, ceea ce a dus la aproximativ 50 de milioane de decese – aproximativ jumătate de milion de care erau în Statele Unite.
Există multe paralele între cele două pandemii.

În timp ce teoriile originare despre virusul din 1918 încă mai abundă, i s-a atribuit un nume specific țării: gripa spaniolă. Globalizarea a facilitat răspândirea ei, pe măsură ce soldații care luptă în Primul Război Mondial au luat gripa pe tot globul. Apoi, ca acum, depozitele au fost reconstituite în spitale de carantină. Și o linie oceanică cu pacienți infectați a devenit un punct de discuție.
Dar o diferență notabilă este că Statele Unite au condus lumea la purtarea de mască.

În octombrie 1918, întrucât San Francisco a primit al doilea val al pandemiei, spitalele au început să raporteze o creștere a numărului de pacienți infectați.
La 24 octombrie 1918, organul legislativ ales al orașului, consiliul supraveghetorilor din San Francisco, dând seama că trebuie luate măsuri drastice cu peste 4.000 de cazuri înregistrate, a adoptat în unanimitate ordonanța de mască gripală.

Purtarea măștilor de față în public a devenit obligatorie pentru solul american pentru prima dată.

Adoptarea măștilor

După ce San Francisco a făcut ca măștile să fie obligatorii în public, a început o campanie de conștientizare.
Primarul orașului, împreună cu membrii Consiliului de sănătate, au susținut un blitz de publicitate al Crucii Roșii care a spus publicului: „Purtați o mască și salvați-vă viața! O mască este o dovadă de 99% împotriva gripei”. Au fost scrise cântece despre purtarea măștilor, inclusiv o poftă care conținea versurile: „Respectați legile și purta tifonul. Protejați-vă fălcile de labe septice”.

Oricine este găsit în aer liber fără mască poate fi amendat sau chiar închis.
Campania a funcționat, iar alte orașe californiene au urmat exemplul, inclusiv Santa Cruz și Los Angeles, urmate de state din SUA.
Și nu era doar America.

În cealaltă parte a Atlanticului au fost făcuți pași similari – Comitetul Academiei de Medicină din Paris a recomandat purtarea măștilor de față în carierul francez la începutul lunii noiembrie 1918. La fel a făcut și dr. Niven, medicul medical pentru Manchester, în nordul Angliei.

Într-un caz de istorie care se repetă, săptămâna aceasta, primarul din Los Angeles le-a cerut oamenilor să poarte măști atunci când sunt în cumpărături publice.

Sursa:cnn.com


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.