Înțelegerea pandemiilor: ce înseamnă, nu înseamnă și ce vine cu coronavirusul

miercuri, februarie 12th, 2020
Oficialii din domeniul sănătății din SUA au semnalat de aproape două săptămâni acum că poate exista o pandemie de coronavirus la orizont.
Image: © Getty Images

Cuvântul „pandemie” nu este unul reconfortant.

Și totuși, este tot mai mult legată de legătura cu răspândirea noului coronavirus apărut din China.

Oficialii din domeniul sănătății din SUA au semnalat de aproape două săptămâni acum că poate exista o pandemie de coronavirus la orizont. În timp ce a subliniat că virusul prezintă doar un „risc scăzut” pentru americani în acest moment, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, Dr. Anthony Fauci, a recunoscut marți că acest lucru nu poate rămâne cazul pentru mult timp.

„Există riscul ca acest lucru să se transforme într-o pandemie globală? Absolut, da, a spus Fauci.

Dar ce este o pandemie? Și dacă eforturi precum carantina călătorilor care se întorc nu pot opri răspândirea virusului, ce va face? Ne uităm la necunoscut aici, dar având în vedere ușurința cu care acest coronavirus pare să se transmită de la o persoană la alta, lumea este probabil să vadă o răspândire internațională mult mai largă a virusului, acum cunoscută sub numele de SARS-CoV-2. (Boala pe care o provoacă virusul a fost numită Covid-19.)

Iată ce trebuie să știți despre pandemii.

Ce este o pandemie?

O boală nu trebuie să infecteze toată lumea pentru a fi o pandemie. O mulțime de oameni, de-a lungul unor laturi largi de teritoriu, vor fi suficiente.

Organizația Mondială a Sănătății definește pandemia ca răspândirea la nivel mondial a unei noi boli. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor oferă o definiție care este ceva mai elastică, descriind-o ca o boală care se răspândește în regiuni.

Cuvântul este cel mai frecvent utilizat în contextul gripei. Pandemiile gripei apar atunci când apar noi tulpini de gripă din natură – spun că un virus gripal porcin sau o tulpină de gripă care circulă printre pui – și încep să infecteze oamenii. Dar alte boli pot fi și au fost declarate pandemii.

Este important să știm că apelarea la focar de boală o pandemie nu are o gravitate. Termenul se referă exclusiv la cantitatea de sol acoperită de focar.

Pot exista pandemii ușoare, cum ar fi pandemia de gripă H1N1 din 2009; acesta a ucis aproximativ mai mulți oameni ca gripa regulată, deși mulți erau mai tineri decât cei care cedează gripei sezoniere.

La polul opus al spectrului de severitate din pandemia din 2009 se afla gripa spaniolă din 1918. Copilul aferent pentru o pandemie proastă, a ucis între 50 de milioane și 100 de milioane pe tot globul în 1918-1919.

Alte pandemici de gripă din epoca virologiei moderne – 1957, 1968 – seamănă mai mult cu 2009 decât cu 1918.

Când a fost ultima pandemie? Când a fost ultima pandemie cauzată de un coronavirus?

Ultima pandemie a fost focarul H1N1 din 2009 menționat anterior. Cât despre când sau dacă a existat o pandemie coronavirusă înainte, nu se știe.

Există patru coronavirusuri endemice la oameni, ceea ce înseamnă că circulă în mod continuu. Probabil că nu le cunoașteți numele, deoarece acestea provoacă mai ales răceli; se numără printre multitudinea de viruși care plutesc în jurul nostru în perioada rece și gripe. (Sunt cunoscuți ca OC43, NL63, 229E și HKU1.)

Toți erau anterior viruși de origine animală, dar încrucișați pentru a infecta oamenii înainte de existența virușilor. Ca urmare, nu există nicio înregistrare despre cât de rapid s-au răspândit atunci când au început să infecteze oamenii și dacă au cauzat boli grave înainte de a se stabili pentru a deveni cauze ale răcelii comune.

Alte două coronavirusuri animale au trecut în oameni în ultimele două decenii, SARS și MERS. SARS s-a răspândit într-o serie de țări din întreaga lume, dar virusul a fost extras după aproximativ 8.000 de cazuri și aproape 800 de decese. MERS, care tot sare la oameni de pe cămile, a infectat în principal pe oamenii din Peninsula Arabică. Niciuna nu este considerată a fi cauzat o pandemie.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.