Autoritățile nu au o cifră centralizată a românilor care au intrat în țară din zonele infectate de coronavirus. Directorul spitalului ”Matei Balș”, Streinu Cercel, vorbește despre 1 milion de persoane, datele Poliției de Frontieră arată că ar fi vorba de peste 250.000. Din informațiile și calculele Europei Libere, numărul celor care au ”scăpat” de carantină și izolare la domiciul raportat la datele referitoare la numărul celor care au intrat în România este între 200.500 și 950.500 de persoane. Situația numărului de teste efectuate este și mai îngrijorătoare: între 0,82% și 3,29% din numărul celor întorși acasă.

Autoritățile nu au o cifră centralizată a românilor care au intrat în țară din zonele infectate de coronavirus. Directorul spitalului ”Matei Balș”, Streinu Cercel, vorbește despre 1 milion de persoane, datele Poliției de Frontieră arată că ar fi vorba de peste 250.000. Din informațiile și calculele Europei Libere, numărul celor care au ”scăpat” de carantină și izolare la domiciul raportat la datele referitoare la numărul celor care au intrat în România este între 200.500 și 950.500 de persoane. Situația numărului de teste efectuate este și mai îngrijorătoare: între 0,82% și 3,29% din numărul celor întorși acasă.

10 zile de tăcere cu granițele sub presiune

Ultima raportare oficială a fost făcută în data de 10 martie, când șeful Poliției de Frontieră, chestorul Ioan Buda a prezentat câteva date despre intrările în țară din ultimele două săptămâni, începând din 26 februarie. Era vorba de 40.600 de persoane, dintre care peste 34.000 români, 3.800 italieni și alte 2.800 persoane din China, Hong Kong și Macau. Este perioada în care doar anumite zone din Italia, Lombardia în principal, erau roșii, iar România nu suspendase încă zborurile spre și din Italia. Intrarea completă a Italiei în carantină s-a petrecut pe 9 martie, zi în care și România a luat decizia întreruperii complete a traficului cu Italia.

Coronavirus

Nici la vremea respectivă Poliția de Frontieră sau Direcția de Sănătate nu au putut spune cu precizie câte dintre aceste persoane au intrat în carantină, câte în izolare la domiciliu și câte au fost lăsate în ”libertate”. Atunci erau doar 17 cazuri confirmate, 11. 235 de persoane aflate în izolare la domiciliu și 52 din carantină.

Lucrurile s-au schimbat însă radical de atunci și până acum din perspectiva afluxului la granițele terestre, în special cele din Vest. Potrivit informațiilor Poliției de Frontieră, au intrat în România peste 107.000 de persoane în perioada 11- 12 martie. Deci, de 21 de ori mai mulți decât au intrat într-o singură zi în perioada anterioară.

Din momentul în care s-a deschis culoarul cu Ungaria, adică 17 martie, prin care au intrat majoritatea românilor veniți din Italia și Spania, cifrele sunt incomplete și greu de pus cap la cap. Poliția de Frontieră declară pentru Europa liberă că media zilnică este de 10.000 de persoane. ”Avem o medie de 2000 de automarfare în 24 de ore, 10.000 de persoane și 4000 de mijloace de transport pe Nădlag II pe sensul de intrare în țară”, spune subcomisarul de Poliție Frontieră Alexandra Popescu. Adică 30.000 în 3 zile doar prin vama Nădlag II. Alte surse, ale Poliției de Frontieră Arad, spun că de la deschiderea culoarului și până joi seara intraseră peste 17.000 de persoane. De la Poliția de Frontieră Timișoara ni se spune că pe culoarul cu Ungaria au trecut din seara zilei de 17 și până vineri dimineața circa 25.000 de persoane. O centralizare la nivelul tării nu există însă.

Socoteala pe datele existente la Poliția de Frontieră arată că de la începutul epidemiei ar fi putut intra în România doar pe granița de Vest cel puțin 250 000 de oameni. La care se adaugă, evident, traficul la celelalte puncte vamale, inclusiv aeroporturi. Cifra ar putea urca ușor la 500.000 de persoane, în cel mai fericit caz.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.