Zoologiștii și experții în boli au declarat pentru CNN că schimbările în comportamentul uman – distrugerea habitatelor naturale, împreună cu numărul imens de oameni care se mișcă rapid acum pe Pământ – au permis ca bolile care erau cândva blocate în natură să poată trece în oameni rapid.
Oamenii de știință nu sunt încă siguri de unde a apărut virusul și vor putea dovedi sursa numai dacă izolează un virus viu într-o specie suspectă – o sarcină grea.
Dar virusurile care sunt extrem de similare cu cea care provoacă Covid-19 au fost observate în liliecii de potcoavă chinezi. Aceasta a dus la întrebări urgente cu privire la modul în care boala s-a mutat din comunitățile de lilieci – adesea neatinse de oameni – pentru a se răspândi pe Pământ. Răspunsurile sugerează necesitatea unei regândiri complete a modului în care tratăm planeta.
Cercetătorii spun că liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura, permițându-le să se răspândească în număr mare dintr-o comunitate pe o arie largă. Aceasta înseamnă că pot adăposti un număr mare de agenți patogeni sau boli. Zborul necesită, de asemenea, o cantitate extraordinară de activitate pentru lilieci, ceea ce a determinat ca sistemul lor imunitar să devină foarte specializat.
„Când zboară au o temperatură corporală maximă care imită o febră”, a spus Andrew Cunningham, profesor de epidemiologie pentru animale sălbatice la Societatea Zoologică din Londra. „Se întâmplă cel puțin de două ori pe zi cu liliecii – atunci când zboară să se hrănească și apoi se întorc la coada. Și astfel agenții patogeni care au evoluat la lilieci au evoluat pentru a rezista la aceste vârfuri ale temperaturii corpului.”
Cunningham a spus că aceasta reprezintă o problemă potențială atunci când aceste boli se încrucișează într-o altă specie. La oameni, de exemplu, febra este un mecanism de apărare conceput pentru a ridica temperatura corpului pentru a ucide un virus. Un virus care a evoluat într-un liliac nu va fi probabil afectat de o temperatură mai mare a corpului, a avertizat el.
Sursa:cnn.com