Liliecii nu au vina pentru coronavirus. Oamenii sunt

vineri, martie 20th, 2020
Zoologiștii și experții în boli au declarat pentru CNN că schimbările în comportamentul uman - distrugerea habitatelor naturale, împreună cu numărul imens de oameni care se mișcă rapid acum pe Pământ - au permis ca bolile care erau cândva blocate în natură să poată trece în oameni rapid.

Zoologiștii și experții în boli au declarat pentru CNN că schimbările în comportamentul uman – distrugerea habitatelor naturale, împreună cu numărul imens de oameni care se mișcă rapid acum pe Pământ – au permis ca bolile care erau cândva blocate în natură să poată trece în oameni rapid.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri de unde a apărut virusul și vor putea dovedi sursa numai dacă izolează un virus viu într-o specie suspectă – o sarcină grea.

Dar virusurile care sunt extrem de similare cu cea care provoacă Covid-19 au fost observate în liliecii de potcoavă chinezi. Aceasta a dus la întrebări urgente cu privire la modul în care boala s-a mutat din comunitățile de lilieci – adesea neatinse de oameni – pentru a se răspândi pe Pământ. Răspunsurile sugerează necesitatea unei regândiri complete a modului în care tratăm planeta.

Cercetătorii spun că liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura, permițându-le să se răspândească în număr mare dintr-o comunitate pe o arie largă. Aceasta înseamnă că pot adăposti un număr mare de agenți patogeni sau boli. Zborul necesită, de asemenea, o cantitate extraordinară de activitate pentru lilieci, ceea ce a determinat ca sistemul lor imunitar să devină foarte specializat.

„Când zboară au o temperatură corporală maximă care imită o febră”, a spus Andrew Cunningham, profesor de epidemiologie pentru animale sălbatice la Societatea Zoologică din Londra. „Se întâmplă cel puțin de două ori pe zi cu liliecii – atunci când zboară să se hrănească și apoi se întorc la coada. Și astfel agenții patogeni care au evoluat la lilieci au evoluat pentru a rezista la aceste vârfuri ale temperaturii corpului.”

Cunningham a spus că aceasta reprezintă o problemă potențială atunci când aceste boli se încrucișează într-o altă specie. La oameni, de exemplu, febra este un mecanism de apărare conceput pentru a ridica temperatura corpului pentru a ucide un virus. Un virus care a evoluat într-un liliac nu va fi probabil afectat de o temperatură mai mare a corpului, a avertizat el.

Sursa:cnn.com


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.