Liliecii sunt vietăți atât de evoluate încât „pot prezice viitorul”

marți, noiembrie 3rd, 2020
Liliecii sunt viețuitoare atât de evoluate, încât pot să prezică viitorul, în timp ce-și urmăresc prada, arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite, notează CNN.
Image: © GettyImages

Liliecii sunt viețuitoare atât de evoluate, încât pot să prezică viitorul, în timp ce-și urmăresc prada, arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite, notează CNN.

Singurele mamifere capabile de zbor susţinut, liliecii sunt atât de pricepuţi la deplasarea prin aer încât pot depăşi păsările. În plus, ei polenizează plantele, folosesc ecolocaţia ca un sonar pentru a naviga în nopţile cele mai întunecate, sunt cunoscuţi pentru că obişnuiesc să ofere hrană la schimb pentru a se împerechea şi ştiu chiar să se autoizoleze atunci când se îmbolnăvesc, mai scrie sursa citată, preluată de Agerpres.

Studiul arată că liliecii continuă să-și urmărească prada în aer chiar și în spatele unor obstacole, precum copacii

Potrivit noului studiu, liliecii calculează cu exactitate unde se îndreaptă prada lor, construind modele predictive pe baza ecourilor. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite, au declarat că modelele predictive ale liliecilor sunt atât de solide, încât ei pot continua să-şi urmărească prada în aer chiar şi atunci când aceasta dispare temporar în spatele obstacolelor care blochează ecoul, precum copacii.

Cercetătorii au declarat că, deşi capacitatea de a prezice posibilele rute pe baza informaţiilor vizuale a fost studiată pe larg, studiul lor este primul care se bazează pe informaţii auditive.

Echipa a precizat că acest studiu i-ar putea ajuta pe cercetători să obţină o perspectivă mai amplă asupra comportamentelor ghidate auditiv în rândul oamenilor şi al altor vieţuitoare, inclusiv în cazul persoanelor cu deficienţe de vedere care se folosesc de sunete pentru a se orienta.

Sursa:digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.