La 21 iulie 2020, liderii UE au convenit asupra unui cadru bugetar pentru 2021-2027, care include un cadru financiar multianual în valoare de 1,07 miliarde de euro și un fond de recuperare denumit Next Generation EU (NGEU), cu posibilitatea de a împrumuta pe șapte programe în valoare de 750 miliarde EUR și un program de rambursare până în 2058.
Din aceste sume, 390 miliarde vor fi distribuite sub formă de subvenții nerambursabile către statele membre ale UE și 360 miliarde de credite. În același timp, 30% din cheltuielile totale vor fi direcționate către proiecte legate de climă.
Cu toate acestea, cineva trebuie să plătească pentru „sărbătoarea în timpul ciumei”, iar birocrația europeană a anunțat deja primele „victime”.
O taxă pe deșeurile de plastic este introdusă începând cu 1 ianuarie 2021 pentru finanțarea NGEU. Se presupune că impozitul va fi încasat în proporție de 0,8 euro pentru fiecare kilogram de deșeuri de plastic neterminate. Există deja primele evaluări ale impactului său asupra țărilor individuale. Deci, dacă Marea Britanie nu ar fi părăsit UE, impozitul s-ar fi ridicat la 398 de milioane de euro.
În prima jumătate a anului 2021, vor fi dezvoltate noi taxe (analogele lor):
– în cadrul mecanismului de ajustare a frontierei de carbon, se vor anunța detaliile introducerii unui tip special de taxe de import, principiul său este de a percepe mărfurile, importate în UE pe baza emisiilor care provin din producția lor din jurisdicții care aplică reguli mai puțin stricte pentru combaterea schimbărilor climatice. Termenul de introducere nu este mai târziu de 01.01.2023;
– să decidă în sfârșit introducerea unei taxe speciale, care acoperă în mod provizoriu doar companiile mari, sub formă de 0,1% din cifra de afaceri (este prevăzută colectarea a 10 miliarde de euro);
– taxa pe transportul aerian și maritim (pentru primul – 12 euro pe bilet, și vor percepe și o taxă pentru fiecare kilogram de bagaj);
– o perspectivă mai îndepărtată – impozitul pe tranzacțiile financiare, care include o rată de 0,1% pentru tranzacțiile cu toate tipurile de instrumente financiare și o rată redusă de 0,01% pentru anumite tipuri de instrumente derivate.
În Ucraina, abia a început dezbaterea despre cine va plăti facturile Covid-19. Ministrul Finanțelor are în plan deja, indiferent de situația economică, să încaseze în fiecare lună 215 milioane USD în taxe cu o perspectivă anuală de închidere a deficitului de 1,58 miliarde USD.
Sursa: 112.international