Studiu privind transmiterea SARS-CoV-2, vorbitul fara masca poate fi mai contagios

duminică, ianuarie 31st, 2021
Descoperirea ar putea explica de ce Covid-19 se răspândeşte uşor în interior şi demonstrează că măsurile de distanţare socială nu oferă o protecţie suficientă împotriva virusului. 
Image: © Getty Images

Un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society arată că vorbitul îndelungat în spații închise poate fi cel puțin la fel de periculos ca tuşitul lângă o altă persoană, deoarece micro-particulele expulzate rămân mult timp în aer, scrie Mediafax, citând un aticol din La Stampa.

Descoperirea ar putea explica de ce Covid-19 se răspândeşte uşor în interior şi demonstrează că măsurile de distanţare socială nu oferă o protecţie suficientă împotriva virusului. Astfel, apare din nou importanţa vitală a aerisirii camerelor şi folosirea măştilor pentru a încetini răspândirea Covid-19, scrie La Stampa.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi Imperial College din Londra au folosit modele matematice pentru a demonstra cum SARS-CoV-2 se răspândeşte în diferite spaţii interioare, în funcţie de mărime, numărul de persoane, aerisire şi purtarea sau nepurtarea măştilor.

De exemplu, petrecerea unei ore într-un spaţiu închis de 250 de metri pătraţi, care are o capacitate minimă de 50 de persoane şi o aerisire tipică „de birou”, are o probabilitate estimată la 8% de infectare, dacă există 5 persoane fără mască în camera respectivă.

Aerosolii, calea cea mai rapidă de infectare

Picăturile mari de salivă expulzate prin tuse sau strănut ajung pe sol, însă picăturile mici produse prin vorbire, numite şi „aerosoli”, pot transporta virusul 2 metri şi persistă în aer, potrivit cercetătorilor.

În plus, durează doar câteva secunde pentru ca particulele expulzate să „parcurgă” mai mult de 2 metri, distanţa recomandată între oameni.

Sursa:digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.