Virusurile gripale și posibil și alte virusuri, ca SARS-COV 2, se pot răspândi odată cu praful din aer, spun cercetătorii americani și israelieni care au realizat un studiu comun.
Image: © GettyImages

Virusurile gripale și posibil și alte virusuri, ca SARS-COV 2, se pot răspândi odată cu praful din aer, spun cercetătorii americani și israelieni care au realizat un studiu comun.

Potrivit acestora, virusurile pot supraviețui și în blana animalelor, suficient cât să poată găsi o altă gazdă pe care să o infecteze. Asta înseamnă că nu sunt depedente de particulele de salivă sau alte secreții emise de oameni, pentru a se transmite de la un organism la altul, potrivit studiului publicat în revista Nature Communications.

Concluzia este de natură să îngrijoreze, pentru că înseamnă un nou mod de contaminare, chiar și în condiții stricte de igienă.

Coronavirus

Autorii studiului spun că acest lucru ar putea fi valabil și pentru SARS-CoV2. Potrivit acestora, în timpul epidemiei din China, mostrele luate din mai multe spitale arătau că cea mai mare concentrație de a virusului era în aerul din încăperile în care personalul medical își dădea jos echipamentul de protecție, ceea ce sugerează că acesta ajungea în aer atunci când echipamentele erau dezbrăcate.

Deocamdată, testele au fost efectuate pe rozătoare, iar cercetătorii nu pot spune cât de ușor se pot infecta oamenii, din cauza particulelor de praf încărcate cu virusuri, dar vor să studieze această posibilitate îngrijorătoare.

Sursa: digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.