Nu vom avea o scădere a numărului de cazuri „din senin”, avertizează Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, a avertizat el.
Image: © GettyImages

Nu vom avea o scădere a numărului de cazuri „din senin”, avertizează Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, a avertizat el.

Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoriățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul a vorbit și despre evoluția numărului de cazuri din ultimele zile.

Întrebat cât de periculos este faptul că sute de pacienți confirmați cu COVID-19 s-au externat la cerere, Rafila a spus: „Depinde foarte mult de responsabilitatea acelor persoane. Pentru că dacă ele se izolează la domiciliu și nu intră în contact cu alte persoane, sigur că nu ar avea un efect foarte important asupra sănătății publice. Dar nu excludem faptul că ei ar putea să fie la risc din punct de vedere al evoluției, care uneori este imprevizibilă și faptul că sunt în continuare pozitivi și simptomatici le poate pune viața în pericol. Ne referim la o lipsă de legislație, dar trebuie să observăm impactul asupra sănătății publice care ar putea fi limitat dacă ei sunt reponsabili și nu au diverse inițiative care să expună alte persoane”, a spus el.

 

Sursa:digi24.ro


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.