Ghid CoronaVirus, cum sa te protejezi impotriva virusului mortal

marți, ianuarie 28th, 2020
Un nou virus respirator detectat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan a infectat aproape 3.000 de cetățeni chinezi și a pretins zeci de vieți.

Un nou virus respirator detectat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan a infectat aproape 3.000 de cetățeni chinezi și a pretins zeci de vieți.

Infecția cu răspândire rapidă, care provoacă simptome asemănătoare pneumoniei, a determinat autoritățile chineze să pună în carantină mai multe orașe importante și să anuleze unele evenimente de Anul Nou Lunar.

Iată șase hărți și elemente grafice care vă vor ajuta să înțelegeți ce se întâmplă.

1. Cazurile au fost în principal în China

Sute de pacienți au fost infectați cu virusul în toată China, provincia centrală Hubei fiind cea mai afectată.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că numărul de cazuri va crește în continuare, iar autoritățile chineze au introdus o serie de măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea virusului.

Au fost impuse restricții de călătorie pentru o serie de orașe din provincia Hubei și oamenilor li sa solicitat să poarte măști de față în locuri publice.

Guvernul chinez a închis și o serie de temple, Orașul Interzis și o parte a Marelui Zid.

Lista tot mai mare de restricții vine la începutul unei vacanțe de o săptămână care sărbătorește Anul Nou Lunar – una dintre cele mai importante date din calendarul chinez – când milioane de oameni călătoresc acasă. Sărbătoarea națională de anul nou a fost prelungită cu trei zile până duminică, în încercarea de a conține răspândirea.

OMS nu a clasificat încă virusul ca o „urgență internațională”, în parte din cauza numărului redus de cazuri de peste mări, dar a spus că „poate să devină încă unul”.

„Nu faceți greșeală, totuși, aceasta este o situație de urgență în China”, a spus directorul general al OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

2. Provincia Hubei a fost afectată în mod deosebit

Peste 1.400 de cazuri au fost înregistrate în provincia Hubei – centrul focarului de virus – care a văzut, de asemenea, cea mai mare parte a deceselor ca urmare a virusului.

Restricțiile de călătorie afectează cel puțin 20 de milioane de oameni din 10 orașe – inclusiv capitala Wuhan, unde a apărut virusul.

Originile sale au fost legate de animale sălbatice comercializate ilegal pe piața de fructe de mare din oraș, care vinde animale vii, inclusiv lilieci, iepuri și marmote.

Wuhan – care are o populație de 11 milioane de oameni – a intrat în blocaj, autoritățile suspendând zborurile și serviciile de tren în și în afara orașului. Oficialii locali au spus că nimeni din oraș nu a părăsit Wuhan în patru zile.

„Universitatea mea verifică zilnic temperatura corpului fiecărui student și oferă măști gratuite. De asemenea, are propriul spital și ambulanță”, a declarat pentru BBC Chongthan Pepe Bifhowjit, un student indian la Universitatea de Tehnologie din Wuhan.

Videoclipurile au circulat pe rețelele de socializare, se pare că au fost făcute de rezidenții Wuhan, care arată cozi lungi la spitalele locale.

În încercarea de a soluționa cererea crescută de servicii medicale, autoritățile construiesc două spitale improvizate, unul cu 1.000 de paturi și altul cu o capacitate de 1.500 de paturi.

3. Au fost câteva cazuri în altă parte

În afara Chinei, au fost înregistrate cazuri confirmate în Thailanda, SUA, Australia, Singapore, Taiwan, Malaezia, Coreea de Sud, Franța, Japonia, Vietnam, Nepal, Canada și Cambodgia.

Alte țări investighează cazuri suspecte, inclusiv Marea Britanie.

Multe autorități au anunțat măsuri de screening pentru pasagerii din China, inclusiv principalele centre aeroportuare din Dubai și Abu Dhabi.

Taiwanul a interzis persoanele care sosesc de la Wuhan, iar departamentul de stat american i-a avertizat pe resortisanții săi să facă prudență crescută în China.

 

4. Simptomele sunt respiratorii

Coronavirusurile sunt frecvente și, de obicei, provoacă simptome respiratorii ușoare, cum ar fi o tuse sau un nas care curge.
Dar unele sunt mai grave – cum ar fi Sars-ul mortal (sindromul respirator acut sever) și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers).

Acest focar – cunoscut sub numele de coronavirus nou (nCoV) – este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om.

 

Pare să înceapă cu febră, urmată de o tuse uscată și apoi, după o săptămână, duce la scurtarea respirației.

Dar, în cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.

Majoritatea victimelor au fost persoane în vârstă, care suferă de alte boli cronice, inclusiv Parkinson și diabet.

Peter Piot, profesor de sănătate globală și director al Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a spus că „veștile bune” au fost că datele sugerează că virusul ar putea avea o mortalitate mai mică decât Sars.

A existat, de asemenea, un test de diagnostic și o partajare globală mai mare a informațiilor decât anterior, a spus el.

„Și acest lucru este esențial pentru că nu poți face față unei potențiale pandemii într-o singură țară.”

Nu există încă un tratament anti-viral specific pentru infecție, astfel încât persoanele cu virus sunt tratate în prezent pentru simptomele lor.

Sursa: bbc.com


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.