Update : 3 Februarie 2020 : 17.489 Infectati si 362 Morti

luni, februarie 3rd, 2020
Cercetătorii în alarmă se tem că virusul își poate face drum pe tot globul. Însă oamenii de știință nu pot încă să prezice câte morți ar putea rezulta.

 

Coronavirusul in Wuhan

O pandemie – o epidemie continuă pe două sau mai multe continente – poate avea consecințe globale, în ciuda restricțiilor extraordinare de călătorie și a carantinelor impuse acum de China și de alte țări, inclusiv de Statele Unite.

Oamenii de știință nu știu încă cât de letală este noul coronavirus, deci există o incertitudine cu privire la cât de multe daune ar putea provoca o pandemie. Există însă un consens tot mai mare potrivit căruia agentul patogen este transmis cu ușurință între oameni.

Coronavirusul Wuhan se răspândește mai mult ca gripa, care este foarte transmisibilă, decât ca verii săi virali cu mișcare lentă, SARS și MERS, au descoperit oamenii de știință.

Este foarte, foarte transmisibil și aproape sigur va fi o pandemie, a spus dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.

„Dar va fi catastrofal? Nu știu.”

Coronavirusul din China

În ultimele trei săptămâni, numărul de cazuri confirmate de laborator a crescut de la aproximativ 50 în China la peste 17.000 în cel puțin 23 de țări; au fost mai mult de 360 ​​de morți.

Dar diverse modele epidemiologice estimează că numărul real de cazuri este de 100.000 sau chiar mai mult. Deși această expansiune nu este la fel de rapidă ca cea a gripei sau rujeolei, este un salt enorm dincolo de ceea ce au văzut virologii când au apărut SARS și MERS.

Când SARS a fost dispărută în iulie 2003, după răspândirea timp de nouă luni, au fost confirmate doar 8.098 de cazuri. MERS circulă din 2012, dar au existat doar aproximativ 2.500 de cazuri cunoscute.

Cea mai mare incertitudine acum, au spus specialiștii, este câți oameni din întreaga lume vor muri. SARS a ucis aproximativ 10 la sută dintre cei care au obținut-o, iar MERS acum ucide aproximativ unul din trei.

„Gripa spaniolă” din 1918 a ucis doar aproximativ 2,5 la sută dintre victimele sale, dar pentru că a infectat atât de mulți oameni și îngrijirile medicale au fost mult mai crude atunci, 20 de milioane până la 50 de milioane au murit.

În schimb, pandemia de „gripă porcină” H1N1 extrem de transmisă din 2009 a ucis aproximativ 285.000, mai puțin decât în ​​mod normal gripa sezonieră și a avut o rată de fatalitate relativ scăzută, estimată la 0,02 la sută.

Rata mortalității pentru cazurile cunoscute de coronavirus Wuhan a fost de aproximativ 2 la sută, deși este probabil să scadă pe măsură ce se fac mai multe teste și se găsesc cazuri mai ușoare.

Este „din ce în ce mai puțin probabil ca virusul să poată fi conținut”, a spus dr. Thomas R. Frieden, fost director al centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, care acum conduce Resolve to Save Lives, un non-profit dedicat combaterii epidemiilor.

„Prin urmare, este probabil să se răspândească, așa cum o fac gripa și alte organisme, dar încă nu știm cât de departe, lat sau mortal va fi.”


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.