Un combo de droguri folosit deja împotriva HIV. Un tratament pentru malarie testat pentru prima dată în timpul celui de-al doilea război mondial. Un nou antiviral a cărui promisiune împotriva Ebola a strălucit anul trecut.

Un combo de droguri folosit deja împotriva HIV. Un tratament pentru malarie testat pentru prima dată în timpul celui de-al doilea război mondial. Un nou antiviral a cărui promisiune împotriva Ebola a strălucit anul trecut.

Medicamentele care încetinesc sau omoară noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, ar putea salva viața pacienților grav bolnavi, dar ar putea fi, de asemenea, administrate profilactic pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și alții cu risc ridicat de infecție. Tratamentele pot reduce, de asemenea, timpul petrecut de pacienți în unitățile de terapie intensivă, eliberând paturi critice de spital.

Oamenii de știință au sugerat zeci de compuși existenți pentru testare, dar OMS se concentrează pe ceea ce spune că sunt cele mai promițătoare patru terapii: un compus antiviral experimental numit remdesivir; medicamente contra malariei clorochinină și hidroxicloroquina; o combinație de două medicamente HIV, lopinavir și ritonavir; și aceeași combinație, plus interferon-beta, un mesager al sistemului imunitar care poate ajuta virușii inactiv. Unele date despre utilizarea lor la pacienții cu COVID-19 au apărut deja – combo-ul HIV a eșuat într-un studiu mic din China – dar OMS consideră că un proces important cu o varietate mai mare de pacienți este justificat.

Înscrierea subiecților în SOLIDARITATE va fi ușoară. Atunci când o persoană cu un caz confirmat de COVID-19 este considerată eligibilă, medicul poate introduce datele pacientului pe un site web OMS, inclusiv orice afecțiune care ar putea schimba evoluția bolii, cum ar fi diabetul sau infecția cu HIV. Participantul trebuie să semneze un formular de consimțământ informat care este scanat și trimis la OMS electronic. După ce medicul afirmă care medicamente sunt disponibile la spitalul său, site-ul web va randomiza pacientul la unul dintre medicamentele disponibile sau la îngrijirea standard locală pentru COVID-19.

„După aceea, nu sunt necesare mai multe măsurători sau documentații”, spune Ana Maria Henao-Restrepo, un ofițer medical la Departamentul OMS pentru vaccinuri de imunizare și biologice. Medicii vor înregistra ziua în care pacientul a părăsit spitalul sau a murit, durata șederii în spital și dacă pacientul a necesitat oxigen sau ventilație, spune ea. „Asta e tot.”

Designul nu este dublu-orb, standardul de aur în cercetarea medicală, astfel încât pot exista efecte placebo de la pacienții care știu că au primit un medicament candidat. OMS spune însă că trebuia să echilibreze rigoarea științifică cu viteza. Ideea pentru SOLIDARITY a apărut cu mai puțin de 2 săptămâni în urmă, spune Henao-Restrepo, iar agenția speră să aibă înființate centre de documentare și gestionare a datelor săptămâna viitoare. „Facem asta într-un timp record”, spune ea.

Remdesivir

Noul coronavirus oferă acestui compus o a doua șansă să strălucească. Dezvoltat inițial de Gilead pentru a combate Ebola și virușii înrudiți, Remdesivir închide replicarea virală prin inhibarea unei enzime virale cheie, ARN-polimeraza dependentă de ARN.

Cercetătorii au testat remdesivir anul trecut în timpul focarului de Ebola în Republica Democrată Congo, împreună cu alte trei tratamente. Nu a dat niciun efect. (Alți doi au făcut-o.) Dar enzima pe care o țintește este similară în cazul altor virusuri, iar în 2017 cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, au arătat în epruvetă și studii la animale că medicamentul poate inhiba coronavirusurile care provoacă SARS și MERS .

Primul pacient COVID-19 diagnosticat în Statele Unite – un tânăr din județul Snohomish, Washington – a fost administrat remdesivir atunci când starea lui s-a agravat; el s-a îmbunătățit a doua zi, potrivit unui raport de caz din The New England Journal of Medicine (NEJM). Un pacient californian care a primit remdesivir – și care au crezut că medicii ar putea să nu supraviețuiască – și-a revenit.

Aceste dovezi din cazuri individuale nu demonstrează că un medicament este sigur și eficient. Cu toate acestea, din medicamentele din studiul SOLIDARITY, „Remdesivir are cel mai bun potențial pentru a fi utilizat în clinici” spune Jiang Shibo, de la Universitatea Fudan, care a lucrat de mult timp la coronavirus terapeutice. Lui Jiang îi place în special faptul că pot fi administrate doze mari de medicament fără a provoca toxicități.

Cu toate acestea, poate fi mult mai puternic dacă este administrat mai devreme într-o infecție, la fel ca majoritatea altor medicamente, spune Stanley Perlman, un cercetător coronavirus la Universitatea din Iowa. „Ceea ce vreți să faceți cu adevărat este să dați un medicament de genul acesta persoanelor care merg cu simptome ușoare”, spune el. „Și nu poți face asta pentru că este un medicament [intravenos], este scump și 85 din 100 de oameni nu au nevoie de el.”

Cloroquina și hidroxiclorochina

Într-o conferință de presă, vineri, președintele Donald Trump a numit clorochina și hidroxiclorochina un „schimbător de jocuri”. „Mă simt bine cu asta”, a spus Trump. Observațiile sale au dus la o grabă a cererii pentru antimalari vechi de zeci de ani. („Îmi amintește un pic de fenomenul hârtiei igienice și toată lumea aleargă spre magazin”, spune Caplan.)

Grupul științific OMS care a conceput SOLIDARITY a decis inițial să lase duo-ul în afara procesului, dar a avut o schimbare de inimă la o reuniune de la Geneva din 13 martie, deoarece medicamentele „au primit atenție semnificativă” în multe țări, potrivit raportului un grup de lucru OMS care a analizat potențialul drogurilor. Interesatul răspândit a determinat „necesitatea examinării dovezilor emergente pentru a informa o decizie cu privire la rolul său potențial.”

Datele disponibile sunt subțiri. Medicamentele funcționează prin scăderea acidității în endosomi, compartimente din interiorul celulelor pe care le folosesc pentru a ingera material exterior și că unii viruși pot coopta pentru a intra într-o celulă. Dar principala cale de intrare pentru SARS-CoV-2 este una diferită, folosind așa-numita proteină spike pentru a se atașa la un receptor de pe suprafața celulelor umane. Studiile efectuate în cultura celulară au sugerat că clorochinele au o anumită activitate împotriva SARS-CoV-2, dar dozele necesare sunt de obicei mari – și ar putea provoca toxicități grave.

Încurajarea rezultatelor studiului celular cu clorochine împotriva altor două boli virale, dengue și chikungunya, nu a apărut la persoane în studiile clinice randomizate. Și primatele non-umane infectate cu chikungunya s-au agravat atunci când a fost administrată cloroquina. „Cercetătorii au încercat acest medicament pe virus după virus și nu funcționează niciodată la om. Doza necesară este prea mare ”, spune Susanne Herold, expertă în infecții pulmonare la Universitatea din Giessen.

Rezultatele pacienților cu COVID-19 sunt posomorâte. Cercetătorii chinezi care raportează tratarea a peste 100 de pacienți cu cloroquina au prezentat beneficiile sale într-o scrisoare din BioScience, dar datele care au stat la baza cererii nu au fost publicate. În total, peste 20 de studii COVID-19 efectuate în China au utilizat clorochina sau hidroxiclorochina, notează OMS, dar rezultatele lor au fost greu de obținut. „OMS se angajează cu colegii chinezi la misiunea de la Geneva și au primit asigurări de colaborare îmbunătățită; cu toate acestea, nu au fost partajate date cu privire la studiile clorochinelor. ”

Cercetătorii din Franța au publicat un studiu în care au tratat 20 de pacienți COVID-19 cu hidroxicloroquina. Ei au ajuns la concluzia că medicamentul a redus semnificativ încărcarea virală în tampoanele nazale. Dar nu a fost un studiu controlat randomizat și nu a raportat rezultatele clinice, cum ar fi decesele. În ghidul publicat vineri, Societatea americană de medicină pentru îngrijire critică a spus „nu există dovezi suficiente pentru a emite o recomandare privind utilizarea clorochininei sau hidroxiclorochinelor la adulții bolnavi critici cu COVID-19.”

Hidroxiclorochina, în special, ar putea face mai mult rău decât bine. Medicamentul are o varietate de efecte secundare și, în cazuri rare, poate dăuna inimii. Deoarece persoanele cu afecțiuni cardiace prezintă un risc mai mare de COVID-19 severă, aceasta este o problemă, spune David Smith, medic cu boli infecțioase la Universitatea din California, San Diego. „Acesta este un semnal de avertizare, dar tot trebuie să facem procesul”, spune el. Ba mai mult, o grăbire a utilizării medicamentului pentru COVID-19 ar putea îngreuna persoanele care au nevoie să-și trateze artrita reumatoidă sau malaria.

 

Ritonavir / lopinavir

Acest medicament combinat, vândut sub numele de brand Kaletra, a fost aprobat în SUA în 2000 pentru a trata infecțiile cu HIV. Laboratoarele Abbott au dezvoltat lopinavir special pentru a inhiba proteaza HIV, o enzimă importantă care scindează un lanț lung de proteine ​​în peptide în timpul asamblării de noi virusuri. Deoarece lopinavirul este rapid descompus în corpul uman de către proprii proteaze, acesta se administrează cu niveluri scăzute de ritonavir, un alt inhibitor de protează, care permite lopinavirului să persiste mai mult timp.

Combinația poate inhiba proteza și a altor viruși, în special coronavirusuri. S-a dovedit eficacitate la marmosets infectate cu virusul MERS și a fost testat și la pacienții SARS și MERS, deși rezultatele acestor studii sunt ambigue.

Cu toate acestea, primul studiu cu COVD-19 nu a fost încurajator. Medicii din Wuhan, China, au acordat 199 pacienți două pastile de lopinavir / ritonavir de două ori pe zi, plus îngrijire standard sau îngrijire standard numai. Nu a existat nicio diferență semnificativă între grupuri, au raportat în NEJM la 15 martie. Cu toate acestea, autorii avertizează că pacienții erau foarte bolnavi – mai mult de o cincime dintre ei au murit – și, astfel, este posibil ca tratamentul să fi fost dat prea târziu pentru a ajuta. În timp ce medicamentul este în general sigur, acesta poate interacționa cu medicamentele administrate de obicei pacienților grav bolnavi, iar medicii au avertizat că ar putea provoca leziuni hepatice semnificative.

Ritonavir / lopinavir și interferon-beta

SOLIDARITATEA va avea, de asemenea, un braț care combină cele două antivirale cu interferon-beta, o moleculă implicată în reglarea inflamației în organism, care a arătat, de asemenea, un efect în marmosets infectate cu MERS. O combinație dintre cele trei medicamente este acum testată la pacienții MERS din Arabia Saudită în primul studiu controlat randomizat pentru boala respectivă.

Dar Herold spune că utilizarea interferon-beta la pacienții cu COVID-19 severă ar putea fi riscantă. „Dacă se administrează cu întârziere în boală, ar putea duce cu ușurință la deteriorarea țesuturilor mai grave în loc să ajute pacienții”, avertizează ea.


Facem eforturi permanente pentru a păstra acuratețea informațiilor din acestă pagină. În cazuri rare, acestea pot conține inadvertente. fotografia, preturile și discounturile au caracter informativ iar unele specificații sau descrieri pot conține erori de operare. Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.